Laszlo Borbely: „Îi așteptăm pe colegii noștri liberali să vină puțin la UDMR, să discutăm”

Data publicării:
lszlo borbely

„Sunt niște reguli. Și o regulă este următoarea: în cazul în care vine un partid care vrea să intre și nu numai dânșii vor să intre, sunt mai multe partide din România – Forța Civică și alții – care și-au depus candidatura mai demult, îi întreabă pe cei care sunt din țara respectivă. Deci noi îi așteptăm pe colegii noștri liberali să vină puțin la UDMR, să discutăm, să vedem care sunt argumentele lor că au trecut în familia creștin-democrată”, a spus liderul maghiar.

El a precizat că nu a existat o astfel de discuție până acum. „Dar mai e timp, nicio problemă”, a adăugat Laszlo Borbely.

După legislativele din decembrie 2012, PSD a vrut să coopteze și UDMR la guvernarea USL, însă PNL s-a opus. După ce USL s-a rupt, UDMR a trecut la guvernare alături de PSD, PC și UNPR.

Mihăiță Calimente, deputat PNL, a precizat că a existat o discuție cu PDL, dar și o discuție cu conducerea Partidului Popular European și de-acolo vine acea asigurare, că în funcție de cât de repede sunt trimise actele, în săptămâna care urmează lucrurile se vor rezolva la nivelul conducerii PPE.

(Laszlo Borbely, UDMR, și Mihăiță Calimente, PNL

Lazslo Borbely a recunoscut că are câteva nelămuriri în legătură cu această mișcare a liberalilor: în primul rând, ce câștigă ei din această trecere bruscă, acum, „pentru că e clar, ați văzut, PSD-ul i-a lipit imediat de zona cu dl. Băsescu. Deci nu cred că ar avea de câștigat în politica internă”, a arătat Borbely. „Va fi o confuzie în rândul bazinului electoral liberal până când ei pot să explice de ce au trecut”, a mai spus vicepreședintele UDMR în emisiunea „24 într-o oră” de la Digi24.

„Probabil vom avea discuții, e important, totuși, pentru fiecare familie politică din Parlamentul European să aibă noi membri”, a punctat Laszlo Borbely.

„O lungă iarnă liberală”

„Dar efectiv eu cred că acum PNL plătește un preț și din cauza acestor mișcări care, pentru electorat, au introdus un element de instabilitate și în ceea ce privește aspectul ideologic, și în ceea ce privește atitudinea partidului”, a adăugat Borbely.

 „Eu cred că electoratul liberal a înțeles acest lucru, de fapt afilierea inițială a PNL a fost greșită, pentru că un partid cu tradiția partidului nostru, cu rădăcini clare în dreapta și în lupta anticomunistă n-avea ce căuta într-o alianță de partide de centru-stânga. Grupul ALDE este la nivelul Verzilor și nici Verzii, și nici ALDE nu au un cuvânt atât de important cum are Partidul Popular”, a intervenit deputatul PNL Mihăiță Calimente.

(deputatul PSD Ionuț Vulpescu)

„Știți ce mi se pare mie semnificativ?”, a întrebat deputatul PSD Ionuț Vulpescu. „Regimul acesta de urgență al afilierii”, a explicat deputatul. El spune că nu ai cum să nu faci analogia între PNL și Traian Băsescu. „Mai există o singură dată în istoria postdecembristă un episod similar – trecerea într-o noapte a Partidului Democrat de la Internaționala Socialistă la Partidul Popular European”, a arătat deputatul PSD. Problema e că PNL a devenit un partid imprevizibil, a adăugat Ionuț Vulpescu.

PNL s-a dus acolo unde îi era locul, la dreapta, a replicat Mihăiță Calimente.

„Haideți, credeți-mă, în România n-o să câștigăm alegeri fiind la dreapta sau la stânga. Noi o să câștigăm alegeri altfel”, a spus Lazslo Borbely.

În opinia sociologului Vasile Dâncu, prin această trecere la PPE se încearcă mascarea înfrângerii lui Crin Antonescu. Liberalii ca partid n-au pierdut, au revenit la un scor al lor natural, dar înfrângerea este a lui Crin Antonescu, pentru că a ridicat prea mult miza. Iar mascarea acestui eșec prin trecerea la PPE va atrage „o lungă iarnă liberală”, „trecerea unui deșert care va dura câțiva ani de zile”, a prognozat Vasile Dâncu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri