Crin Antonescu: USL va avea o platformă comună la alegerile europarlamentare

Data publicării:
ponta si antonescu resized mediafax 1

Crin Antonescu și Victor Ponta / Foto: Mediafax

ACTUALIZARE 12.16.Am luat decizia de lucra foarte repede la o platformă comună, indiferent de faptul că vom participa la alegerile europarlamentare pe liste separate. Un document politic, un program politic comun pentru europarlamentarii noștri, indiferent că ei vor face parte din grupul socialist, fie că vor face parte din grupul liberal”, a spus, luni, Crin Antonescu, într-o conferință de presă.

În ceea ce privește modificarea Constituţiei, liderul liberal a afirmat că aceasta rămâne o prioritate a USL și a confirmat că referednumul în acest sens va fi organizat odată cu alegerile europarlamentare.

Eu nu cred că estompăm tema alegerilor parlamentare, ci, dimpotrivă, o potențăm, aducând un nou subiect de interes. Referendumul se va face, conform hotărârilor Curții Constituționale pe prag de 50%”, a precizat C. Antonescu. 

Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei va fi concovată pe 27 ianuarie, iar opinia Comisiei de la Veneția pe forma finală a Legii Fundamentale este așteptată la jumătatea lui martie, a anunțat Crin Antonescu. 

 ACTUALIZARE 10.55. Președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat care este obiectivul principal al ședinței USL de luni: „În deciziile pe care le vom lua la această reuniune, să consemnăm, să consfințim că vrem să continuăm împreună și să reușim. Eu cred că avem toate elementele pentru a continua”. 

Decizia a fost luată cel mai probabil aseară, într-o ședință restrânsă a USL. La aceasta au participat cinci lideri USL: Victor Ponta, Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Radu Stroe și Eduard Helvig. 

Ministrul de Interne, liberalul Radu Stroe, a fost întrebat luni, înainte de şedinţa USL, dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei va fi organizat la aceeaşi dată cu alegerile europarlamentare . „Da, aşa e”, a replicat ministrul liberal, informează Mediafax.

Acesta a mai spus că, probabil, referednumul se va desfășura pe parcursul a două zile.  

Inițial, USL voia ca referendumul pentru revizuirea Constituției să fie organizat în aceeași zi cu primul tur al prezidenţialelor, pentru a beneficia de pragul redus, de 30%, pentru validarea consultării populare.

Pragul de participare actual este de 50% și, în condițiile unei prezențe reduse la vot, referendumul din primăvară riscă să fie invalidat. 

La alegerile parlamentare din 2009 prezența la urne a fost de doar 27%.  

Luni are loc prima şedinţă din 2014 a Uniunii Social Liberale. Liderii USL vor să dea un semnal de unitate la început de an.

După discuţia informală de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul a declarat că este convins că membrii Uniunii vor rămâne împreună pentru a-şi atinge obiectivul fundamental, înlăturarea regimului Băsescu.

Ne-am împăcat foarte bine și mâine o să vedeți acest lucru. Mâine, la ora 11”, a spus Victor Ponta duminică seară.

Cristian Preda: „Constituția USL va pica!”

Pe 25 mai 2014, Constituția USL va pica!” scrie, pe blogul personal, europarlamentarul Cristian Preda.

Dacă e adevărat, așa cum s-a anunțat în această dimineață, că USL va cupla alegerile europene cu referendumul pentru revizuirea Constituției, e evident că pe 25 mai votul va viza mai curând România decât Uniunea”, apreciază Cristian Preda.

Acesta remarcă, pe de altă parte, „o foarte bună ocazie pentru a sancționa aroganța domnilor Ponta, Antonescu și Voiculescu, care au făcut din revizuire o simplă operațiune de contestare a referendumului din 2009”.

Reamintesc că atunci alegătorii au exprimat foarte clar dorința de a renunța la bicameralism și de a reduce numărului de reprezentanți la 300. Pe 25 mai 2014, Constituția USL va pica!”, conchide europarlamentarul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri