G. Frunda vrea lege pentru steagul secuiesc

Data publicării:
gyorgy frunda

„E vorba despre un interviu pe care l-am dat la Nepszabadsag. Am zis, într-adevăr, că premierul a declarat la Strasbourg că se va adopta un act normativ - asta am spus: act normativ, nu ordonanţă de urgenţă. Și am spus că este nevoie de un asemenea act, pentru că la ora actuală interpretările legii sunt diferite”, a declarat Gyorgy Frunda pentru Digi24.

„Nu mi-a promis nimic. A spus-o în plenul Consiliului Europei, dar din câte ştiu eu a spus-o şi în România”, a subliniat el.

Scandalul steagurilor secuiești a tulburat scena politică din România la începutul acestui an, cu ecouri până la Budapesta.

Scandalul steagului secuilor a început în luna ianuarie, dupa ce mai mulți consilieri au arborat acest drapel în Covasna, iar prefectul a interzis afișarea lui. Apoi, vicepremierul maghiar Zsolt Semjen a cerut primariilor din Ungaria și pe Parlamentul de la Budapesta, să arboreze steagul Ținutului Secuiesc, în semn de solidaritate cu această minoritate din estul Transilvaniei.

Mai mult, ambasadorul Ungariei la București a vorbit despre autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc și despre oportunitatea modificării Constituției României, pentru a scoate din ea sintagma de stat național.

În plină criză, ministrul ungar de externe a venit în vizită la București și a vorbit cu omologul său român, reușindu-se o detensionare temporară a situației.

Subiectul „legii pentru steagul secuiesc” a fost comentat și de invitații lui Cosmin Prelipceanu în emisiunea „Jurnalul de seară”: Vasile Gherasim, membru în Mișcarea Populară, Ionuț Stroe, deputat PNL, Răzvan Orășanu, director de cercetare la Societatea Academică Română și Adrian Halpert, jurnalist. Urmăriți dezbaterea în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri