Viktor Ianukovici rămâne impasibil: Ucraina menţine distanţa faţă de UE

Data publicării:
ianukovici

Calea către atragerea Ucrainei spre Uniunea Europeană rămâne blocată, iar speranţa locuitorilor fostului stat sovietic într-o minune este tot mai slabă. Kievul nu s-a lăsat răzgândit de insistenţele liderilor europeni şi nu va parafa acordul de asociere cu forul comunitar la Vilnius, după ce săptămâna trecută a suspendat negocierile, sub presiunile Moscovei.

Din nefericire, se pare că argumentele în favoarea semnării nu au ajuns la preşedintele Viktor Ianukovici”, a declarat pentru Agenţia France Presse preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care asigură preşedinţia semestrială a UE. Ea a mai spus că şefii de stat şi de guvern din ţările estice membre au subliniat în faţa lui Ianukovici progresele realizate în urma acordurilor de asociere, însă acesta a rămas impasibil.

Până în prezent, poziţiile rămân neschimbate”, a declarat preşedintele lituanian la finalul unei cine la care au luat parte oficialii celor 28 de state UE şi ai celor şase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului Estic. „Sunt şanse mici” ca acordul să fie semnat vineri, a confirmat o altă sursă diplomatică.

Mai mult, în cadrul discuţiilor preşedintele ucrainean nu a vorbit „de acord sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei”, a explicat liderul de la Vilnius. El doreşte ca aceste probleme „să fie rezolvate de UE împreună cu Rusia”.

Forul comunitar a respins categoric propunerea de săptămâna trecută a lui Ianukovici, care solicita o reuniune trilaterală UE - Ucraina - Rusia pentru a căuta soluţii privind tarifele pentru gazele naturale şi eliminarea barierelor economice. Practic, semnarea acordului de asociere ar fi urmat să depindă în mod oficial de Moscova. Bruxellesul a subliniat încă o dată în acest sens caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere.

În acest timp, pe străzile marilor oraşe ucrainene au ieşit zeci de mii de oameni care speră într-un miracol. Protestatarii au primit personal încurajări de la vicepreşedintele Grupului Verzilor din Parlamentul European, care a venit special în capitala Ucrainei pentru a fi alături de manifestanţi.

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri