Obama: Occidentul luptă cu extremismul, nu cu Islamul

Data publicării:
Obama-2

Declaraţiile făcute de Barack Obama vin în contextul în care comunitatea internaţională nu face progrese în lupta împotriva terorismului. Gruparea Statul Islamic ameninţă că va trimite 500 de mii de imigranţi în Europa, gata să provoace haos. Poarta de intrare ar fi Marea Mediterană, iar prima ţară vizată de terorişti este Italia.

"Occidentul nu a pornit un război împotriva Islamului, ci împotriva extremismului. Teroriştii din Statul Islamic şi Al-Qaida nu vorbesc în numele unui miliard de musulmani", a spus Barack Obama.

Jihadiştii câştigă din ce în ce mai mult teren în Irak. Statul Islamic a cucerit oraşul al-Baghdadi din centrul ţării şi a ajuns astfel la mai puţin de 15 kilometri de o bază militară unde sunt staţionaţi 400 de militari americani ce antrenează armata irakiană ca să lupte cu islamiştii.

Pericolul iminent l-a făcut pe liderul de la Casa Albă să lanseze un nou atac la adresa jihadiştilor.

"Vor să se prezinte drept lideri religioşi, războinici sfinţi ce apără Islamul. Aşa recrutează, aşa încearcă să radicalizeze tinerii. Nu trebuie să acceptăm ideea lor. Este o minciună. Şi nici nu ar trebui să le dăm acestor terorişti legitimitatea pe care o caută. Nu sunt lideri religioşi. Sunt terorişti", a spus preşedintele SUA.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei americane, John Kerry, susţine că Statul Islamic trebuie înfrânt cât mai repede.

"Istoria ne-a arătat că tirania şi agresiunea nu pot fi oprite pur şi simplu. Sunt oprite doar când sunt înfrânte. Şi fiţi siguri, tirania este la baza agendei Statului Islamic", a spus secretarul de Stat al SUA.

Nigeria şi Irak au anunţat că vor cumpăra zeci de tancuri şi blindate modernizate de la o firmă specializată din Cehia pentru a-şi întări armatele în faţa agresiunii, iar Libia şi Egiptul au cerut ONU să ridice embargoul de arme impus Libiei, unde islamiştii radicali controlează mai bine de jumătate de ţară.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri