Live

Scandal uriaș după ce fiul președintelui Ugandei a anunțat că în două săptămâni cucerește Kenya. Tatăl său, obligat să prezinte scuze

Data actualizării: Data publicării:
Mesajele lui Kainerugaba au provocat un scandal uriaș, acesta fiind și comandantul suprem al forțelor armate ale Ugandei la momentul respectiv. Foto: Captură Twitter/@mkainerugaba

Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a cerut iertareapoporului kenian după ce fiul său a făcut afirmații extrem de controversate la adresa țării vecine. Muhoozi Kainerugaba, ofițer militar de top în armata Ugandei, a publicat o avalanșă de mesaje extrem de controversate pe Twitter, inclusiv o amenințare directă la adresa Kenyei - Ne-ar lua nouă, mie și armatei mele, două săptămâni să capturăm Nairobi (n. red. - capitala Kenyei”, scrie BBC.

Mesajele lui Kainerugaba au provocat un scandal uriaș, acesta fiind și comandantul suprem al forțelor armate ale Ugandei la momentul respectiv. Ca urmare a scandalului, Museveni l-a demis pe fiul său de la conducerea armatei însă l-a consolat cu o promovare la rangul de general în armată. Kainerugaba a fost inclusiv păstrat în funcția de consilier al președintelui.

Museveni este suspectat de multă vreme că îl pregătește pe Kainerugaba pentru a-i fi succesor la conducerea țării după ce va renunța la putere.

Kainerugaba a devenit tot mai vizibil în ultima perioadă pe scena politică din Uganda, în ciuda faptului că este militar activ. Cea mai recentă intervenție a sa a venit luni, când a publicat mai multe mesaje despre Kenya pe Twitter, unele serioase și altele care par să fie în glumă.

El a spus că a vorbit cu fostul președinte al Kenyey, Uhuru Kenyatta, și că i-a transmis regretul său pentru faptul că acesta a renunțat la putere la sfârșitul celor două mandate ale sale, în luna august.

„Singura mea problemă cu iubitul meu frate mai mare este că nu a mai candidat pentru al treilea mandat. Ar fi câștigat cu ușurință”, a spus Kainerugaba.

Într-un alt tweet către cei 600.000 de urmăritori ai săi, el a spus „Ne-ar lua nouă, mie și armatei mele, două săptămâni să capturăm Nairobi.

Ulterior acestui mesaj, el le-a transmis kenyenilor să „se relaxeze”.

Nu aș bate niciodată armata Kenyei pentru că tatăl meu mi-a spus să nu încerc niciodată. Așa că oamenii din Kenya ar trebui să se relaxeze”.

Deși guvernul din Kenya nu a comentat afirmațiile lui Kainerugaba, ministerul de externe din Uganda a transmis un comunicat într-o încercare de a nu stric relațiile cu țara vecină. Diplomația din Uganda a transmis Kenyei că „prețuiește puternicele relații bilaterale” cu „țara vecină și frățească”.

În cea mai nouă încercare de a „îndulci” situația, președintele Museveni a spus că a discutat cu președintele William Ruto al Kenyei, și i-a transmis că regretă nespusmesajele fiului său.

„Le cer fraților și surorilor noastre din Kenya să ne ierte pentru mesajele trimise de generalul Muhoozi, fostul comandant al forțelor armate de aici. Nu este corect ca demnitarii, fie că sunt civili sau militari, să comenteze sau să intervină în orice fel în afacerile interne ale țărilor frățești”, a spus Museveni.

Museveni a mai spus că în ciuda greșelilor fiului său”, l-a promovat la rangul de general plin pentru că încă mai poate să aibă contribuții pozitive”.

Știu foarte sigur că generalul Muhoozi este un pan-africanist înfocat”, a mai spus Museveni.

Fiul său este cunoscut pentru tweet-urile controversate, inclusiv pentru cel în care și-a anunțat sprijinul pentru invazia rusească a Ucrainei, pentru rebelii tigray din Etiopia. Recent el a cerut-o de soție pe viitoarea prim-ministră a Italiei, Giorgia Meloni, căreia i-a oferit 100 de vaci.

Știu că europenii dau fetelor pe care le plac flori. N-am înțeles niciodată de ce. La noi dai fetei pe care o placi o vacă”, a spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Una dintre cele mai frumoase femei din România, spectacol în Giulești după Rapid - Universitatea Craiova: ”Siuuuu”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Franța „dă prioritate” economiei de război și accentuează producția de rachete

Telegram a blocat temporar boții folosiți de serviciile ucrainene de securitate pentru a culege date despre armata Rusiei

Cel putin 42 de oameni au murit în Kenya dupa ce un baraj de lângă Nairobi s-a rupt

Refugiaţii palestinieni din Rafah au scris pe corturi mesaje de mulțumire pentru studenții care protestează în campusurile americane

Partenerii noștri