Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 10 ianuarie

Data publicării:
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 10 ianuarie

1863 - PRIMUL METROU

Acum 161 de ani a fost deschisă prima linie publică de transport subteran. Călătorii au putut merge pe sub Londra, între stațiile Paddington și Farringdon.

Construcția liniei de 6 km a durat trei ani. Călătoria de la un capăt la celălalt dura 18 minute. În primul an, 9,5 milioane de oameni au folosit noua linie de metrou.

Primele garnituri erau trase de locomotive cu abur, ceea ce provoca poluare mare. Electrificarea a început în 1905. În prezent, metroul londonez are 402 km de linii.

49 î. Hr. ZARURILE AU FOST ARUNCATE

Iulius Cezar a sfidat Senatul roman și a trecut râul Rubicon în fruntea armatelor sale. În același timp, se zice că a spus "alea iacta est", adică zarurile au fost aruncate.

Râul Rubicon era frontiera între Galia și Italia. Niciun general nu avea voie să treacă râul în fruntea armatei. Cel care făcea asta era condamnat automat la moarte.

Cezar începe astfel un război civil pe care îl câștigă. Este începutul transformării Romei în imperiu. "A trece peste Rubicon" înseamnă și azi depășirea unui punct de cotitură.

1475 - VICTORIE STRĂLUCITĂ

O armată otomană de 120.000 de oameni a ajuns lângă Vaslui, unde a dat peste 40.000 de moldoveni, în frunte cu Ștefan cel Mare. Turcii erau de trei ori mai mulți.

În ciuda diferenței numerice, Ștefan cel Mare a câștigat Bătălia de la Vaslui. A fost o înfrângere decisivă pentru otomani. Cronicile spun că pierd o treime din armată.

Ștefan cel Mare este numit "atlet al lui Hristos" de către Papă. Domnitorul moldovean a spus că victoria a fost a lui Dumnezeu. Mănăstirea Voroneț omagiază lupta.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri