Sari la conținut

Anchetă la Spitalul Județean Vâlcea. Nu s-au mai organizat licitații pentru medicamente de doi ani. Prejudiciul: 14 milioane de euro 

Neregulile de la Spitalul Judeţean din Vâlcea au ieşit la iveală după un control al Consiliului Judeţean. Inspectorii au descoperit că actuala conducere nu a mai organizat licitaţii pentru achiziţia medicamentelor din 2012. De atunci, cumpără prin negociere directă.

„Nu e normal să anulezi o licitație la care un ofertant vine cu un preț la jumătate față de cel cerut în caietul de sarcini. Sunt firme favorizate foarte clar. Sunt patru contracte în valoare de 30 de miliarde”, spune Dumitru Tărăşenie, consilier judeţean.

Reţeta era simplă, spun autorităţile. La expirarea unui contract de achiziţie, spitalul organiza o licitaţie. Din diverse motive, această era anulată în ultimul moment şi, conform prevederilor legale, până la organizarea unei noi licitaţii, se încheiau acte adiţionale de prelungire a contractelor vechi.

„Chiar si de zece ori sunt prețurile de achiziție ale Spitalului Județean față de prețurile de listă”, adaugă consilierul județean.

Pe site-urile de licitaţie, la procedură este invocată o stare de urgenţă ce a dus la atribuirea directă.

Tipul procedurii: Negociere fără anunţ de participare: „Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare: Situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”.

Casa de Asigurări Vâlcea spune că nu a sesizat nereguli până acum.

„Noi desfășurăm trimestrial controale privind derulareara programelor de sănătate. Nu au fost depistate nereguli în ceea ce privește cheltuirea banilor alocați pentru programe de sănătate”, afirmă dr. Costică Plăşoianu, medic-şef CAS Vâlcea.

Reprezentanţii spitalului nu au putut fi găsiţi pentru a comenta acuzaţiile. În schimb, pacienţii au fost trimişi să-şi cumpere medicamente.

„Au zis să cumpăr, totul se cumpără aicea. Și leucoplastul”, spune un pacient.

La vederea echipei Digi24, personalul de pază a primit ordine ca niciun bolnav să nu părăsească spitalul.

„... Să ne cumpărăm tratament... Nu e voie în pijama pe stradă”, spune un pacient.

În perioada 2012-2014, în care au fost găsite nereguli, două firme şi-au împărţit grosul contractelor. În 80% din cazuri, au fost prelungite prin acte adiţionale.