Ce s-a întâmplat în Canada în prima zi cu marijuana legală

Data actualizării: Data publicării:
O tânără fumează canabis în Parcul Trinity Bellwoods din Toronto. Foto: Guliver//Getty Images
O tânără fumează canabis în Parcul Trinity Bellwoods din Toronto. Foto: Guliver//Getty Images

Canada a devenit miercuri a doua țară din lume și prima ţară din G20 care a legalizat canabisul recreaţional, după aproape un secol de prohibiţie, o reformă istorică aşteptată atât de consumatorii acestui drog uşor, cât şi de pieţele bursiere.

steag canada marijuana
Foto: cbc.ca

Canada este al doilea stat din lume care autorizează comercializarea şi utilizarea marijuanei în scopuri recreaţionale, după Uruguay, care a adoptat această măsură în 2013.

Încă de la miezul nopţii (5:30, ora României), la Saint-Jean-de-Terre-Neuve (est), zeci de persoane au înfruntat frigul, timp de mai multe ore, pentru a cumpăra primele grame de canabis legal într-un butic deschis imediat după miezul nopţii.

Ian Power, un militant al legalizării acestui drog ușor, a fost primul client care a cumpărat canabis legal.

„Era visul meu să devin prima persoană care cumpără primul gram legal de canabis şi iată, sunt aici. Sunt pe un norişor, aşa de entuziasmat, nu mă opresc din zâmbit. Nu mi-e frig. E ger, dar nu mi-e frig”, a spus el, potrivit BBC.

Pe măsură ce orele treceau, tot mai mulți oameni au putut să cumpere marijuana în mod legal și chiar au organizat mici evenimente în parcuri pentru a marca evenimentul.

CITIȚI ȘI: La cât timp a fost dată prima amendă pentru consum de cannabis în Canada, după legalizare

Canada Legalizes Marijuana Nationwide
O tânără fumează canabis în Parcul Trinity Bellwoods din Toronto. Foto: Guliver/Getty Images

Chiar dacă legală, marijuana este interzisă însă persoanelor sub 18 sau 19 ani (în funcție de provincie) și sunt pedepse dure pentru cei care sunt prinși că vând minorilor.

De asemenea, canadienii pot crește numai câteva plante pentru ei și pot deține maximum 30 de grame atunci când se află în spațiul public.

În plus, pe lângă alcooltest, polițiștii vor folosi în controalele din trafic și aparate prin care saliva șoferilor va fi testată pentru THC, substanța psihoactivă din canabis.

Această legalizare este sărbătorită, de asemenea, pe Bursa de la Toronto, unde miliarde de dolari au fost investite în această nouă industrie în ultimele luni. Liderul pieţei - Canopy Growth - a câştigat, spre exemplu, 448% în decurs de un an şi valora marţi seara 13,88 miliarde de dolari.

Potrivit statisticilor oficiale, 16% din populaţia canadiană a fumat canabis în 2017, ceea ce reprezintă 773 de tone de drog uşor.

În campanie, în 2015, Trudeau a recunoscut că a fumat el însuşi câteva jointuri în trecut, inclusiv când era deputat în opoziţie. Însă, în calitate de premier, el spune că s-a lăsat. „El nu prevede să cumpere sau să consume canabis după legalizare”, a a transmis biroul său.

Piața neagră de marijuana, eliminată în patru ani

Pare inevitabil ca cei 120 de producători autorizaţi în prezent să fie în măsură să satisfacă întreaga cere imediat. Însă Bill Blair, ministrul însăcrinat cu Reducerea crimei organizate, ar urma ca până la sfârşitul lui 2018 să dispară 25% din piaţa neagră şi jumătate peste un.

„Numeroase persoane cred că legalizarea este un eveniment, însă este un proces. Timp de aproape un secol, grupări criminale controlau întreaga piaţă, 100% din producţia şi distribuţia ei, şi au obţinut profitturi de câteva miliarde de dolari în fiecare an. Ele nu vor dispărea liniştite deazi pe mâine”, a subliniat ministrul.

Potrivit Ministerului Justiţiei, eradicarea pieţei negre ar urma să dureze cel puţin patru ani.

Canabisul legal în Canada i-ar putea afecta pe fermierii săraci din alte țări

Atunci când oamenii se gândesc la producătorii și distribuitorii de canabis se gândesc la carteluri de droguri, însă, de decenii, unii fermieri săraci din țări precum Jamaica sau Maroc au riscat și au cultivat această plantă, comentează jurnaliștii de la CNN.

Martin Jelsma, o reprezentantă a unei organizații de cercetare a drogurilor din Olanda, a explicat că mulți cultivatori de canabis sunt fermieri săraci, majoritatea femei, care cultivă planta pe dealuri sau în zone muntoase. Acum, acești femieri săraci ar urma să rivalizeze cu corporațiile canadiene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri