Cum se face evaluarea alunițelor și de ce trebuie repetată anual

Data publicării:
FotoFinder Sanador Articol susținut de SANADOR

Pe timpul verii, cu toții petrecem mult timp afară, în aer liber, dar astfel ne expunem zilnic pielea la o adevărată „baie de soare”. În contrast cu bucuria vacanțelor și a timpului liber, expunerea îndelungată la soare, în special a persoanelor care au un număr crescut de alunițe, aduce cu sine și un risc semnificativ mai mare de a dezvolta afecțiuni ale pielii, cea mai gravă dintre ele fiind melanomul, cel mai agresiv tip de cancer al pielii. Dezvoltarea melanomului este favorizată de expunerea la soare, fără protecție fizică sau chimică, mai ales la persoanele cu pielea de culoare deschisă, care prezintă multiple alunițe și pete pigmentare.

Alunițele sau nevii pigmentari apar, de regulă, la naștere sau în copilărie și se formează din aglomerarea spontană a celulelor care produc pigmentul ce dă culoare pielii, melanocitele. Formațiuni inofensive, benigne, alunițele pot apărea și pe parcursul vieții, după perioada copilăriei. Situațiile îngrijorătoare sunt cele în care alunițele încep să crească în dimensiuni, își modifică culoarea și se transformă în leziuni canceroase.

Este important de știut că, inevitabil, pe parcursul anilor, nevii pigmentari suferă transformări subtile, microscopice, care sunt foarte greu de observat cu ochiul liber. De aceea, se recomandă monitorizarea periodică a acestora, o dată pe an, printr-o metodă foarte simplă de microscopie de suprafață, denumită dermatoscopie.

Dermatoscopia este o metodă modernă de cartografiere a nevilor pigmentari, utilizată de medicii dermatologi din întreaga lume pentru a evalua în detaliu riscul curent și evoluția leziunilor cutanate suspecte. Mai exact, cu ajutorul acestei investigații moderne, medicul fotografiază și reține localizarea fiecărei alunițe în parte, calculând totodată riscul ca leziunea să fie malignă. La evaluările ulterioare, prin comparație cu evaluarea anterioară, medicul poate identifica orice leziune nou apărută, cu mare precizie. Prin dermatoscopie computerizată, se stochează imaginile de detaliu ale leziunilor, pentru ca, prin comparație cu imaginile aceleiași alunițe obținute anterior, medicul să poată analiza diferențele de formă, culoare sau mărime și să poată identifica în stadii incipiente nevii cu risc crescut de transformare malignă.

Dermatoscopia este o metodă complet neinvazivă, nedureroasă și foarte simplu de efectuat pentru pacient. Durata investigației este direct proporțională cu numărul de leziuni de pe piele și de obicei este între 20 și 30 de minute.

Medicii dermatologi recomandă efectuarea dermatoscopiei cel puțin o dată pe an. Persoanele cu un număr crescut de alunițe suspecte la evaluare inițială trebuie să repete investigația la intervale regulate, de maximum 3 luni. Un istoric familial de melanom, existența unor nevi pigmentari cu risc mare de transformare, pe zone expuse la soare, prezintă indicații clare de excizie chirurgicală și examen histopatologic. Indicația trebuie stabilită de medicul dermatolog.

Fotoprotecția fizică, prin intermediul hainelor, și fotoprotecția chimică, prin aplicarea de creme ce blochează agresiunea soarelui asupra nevilor pigmentari, reprezintă cele mai cunoscute modalități de prevenire a cancerului de piele. Cu toate acestea, majoritatea medicilor dermatologi subliniază importanța deosebită a monitorizării dermatoscopice a alunițelor pentru prevenția și diagnosticul precoce al melanomului.

Programează-te la SANADOR pentru un consult de dermatologie și pentru dermatoscopie computerizată efectuată cu ajutorul tehnologiei performante FotoFinder!

Alcătuirea hărții dermatoscopice a alunițelor este cel mai sigur mod prin care te poți asigura că nu ești la risc de a dezvolta cancer de piele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri