Cum trataţi halena. Trucuri pentru o respiraţie plăcută

Data publicării:
halena

Deşi aparent problemele dentare par a fi cauza, de multe ori este vorba despre afecţiuni ale amigdalelor, ale sinusurilor sau ale sistemului digestiv.

De multe ori un simplu periaj dentar nu este suficient pentru a îndepărta mirosul neplăcut al gurii, atunci când acesta există. Asta pentru că o respiraţie poate avea mai multe cauze.

„Mirosul urât al gurii se numeşte în general halenă. Dar trebuie să diferenţiem. Cauza halenei se află sub laringe. În zona digestivă în mod deosebit. Cauza halitozei se află în cavitatea bucală şi în spatele gâtului, aici înţelegând şi nasul şi sinusurile”, explică Sorin Cadar, medic primar ORL.

Care este diferenţa dintre halitoză şi halenă?

„Pur şi simplu pacientul clăteşte gură cu o apă parfumată, apă de gură şi după ce clăteşte gură, suflă. Dacă mirosul persistă, atunci este foarte clar că este vorba despre o halenă. adică vine din zona tubului digestiv. Dacă mirosul nu mai persistă pentru o perioada de 15-20 de minute, atunci este vorba de halitoză şi vine din zona cavităţii bucale, spatele nasului, respectiv rinofaringe cum îi spunem noi”, adaăgă medicul Cadar.

În acest caz, pacientul trebuie mai întâi să facă o vizită medicului stomatolog.

Dacă medicul stomatolog constată că mirosul neplăcut nu este cauzat de o problema dentară, atunci trebuie să mergeţi la medicul ORL-ist. Deseori, responsabile pentru această situaţie sunt, în mod surprinzător... amigdalele.

Până acum câţiva ani această problema era rezolvată prin scoaterea amigdalelor, însă acum există o metodă mult mai simplă: criptoliza amigdaliană cu laser.

Sunt şi cazuri în care sinusurile pot provoca o respiraţie urât mirositoare.

Ddacă nici medicul orl-ist nu găseşte nimic evident, al treilea pas este către medicul gastroenterolog.

Acesta poate descoperi o boală de reflux gastroesofagian sau o hernie hiatala.

Pentru a preveni apariţia halenei medicii recomandă consumul constant de fructe şi legume, pentru că acestea curăţă cavitatea bucală şi în acelaşi timp fibrele conţinute favorizează digestia. Dacă mestecaţi pătrunjel, seminţe de anason, fenicul sau chimen, aşa cum se obişnuieşte în aceste cazuri, veţi obţine rezultate, însă doar pe termen scurt. Important este să rezolvaţi cauza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri