Digitalizarea, soluţie pentru nevăzători

Data publicării:
nevazatori

Alexandru Cucu, student la Universitatea din Bucureşti, studiază informatica și se bazează pe un limbaj de programare care se aude.

La început a fost interesant să încerc să programez, să fac o miniaplicaţie. Am făcut întâi un site web, apoi un joc audio şi de acolo a început pasiunea mea şi am zis că pot să fac din asta o profesie. Pot să îmi asigur şi un mod de viaţă mai spre ceea ce îmi doresc eu, să muncesc ce îmi place şi cum îmi place”, spune Alexandru.

Tânărul nu vede, dar este singurul lucru care îl deosebeşte de colegii de la Facultatea de Matematică. În rest, este un student ca oricare altul venit la şcoală în Bucureşti. Stă la cămin, iese în oraş, merge la cursuri. De multe ori, fără alţi însoţitori decât bastonul alb şi aplicaţiile din telefon care îl ajută să aleagă autobuzul potrivit sau să se orienteze pe stradă.

Aplicația este, spune el, simplă, dar utilă. De exemplu, îi spune direcția în care se află anumite străzi pe care vrea să meară.

Alexandru Cucu şi-a propus acum ca, prin lucrarea de licenţă, să ofere un sprijin şi altora ca el.

„Asta vreau eu să creez. O aplicaţie care să reuşească să parcurgă acea imagine, să rostească culori şi anumite detalii cu sunete”, spune tânărul.

Deocamdată a răspuns solicitării Asociaţiei Nevăzătorilor de a-i îndruma pe alţi tineri să utilizeze computerul şi să folosească sinteza vocală, softul care transformă textul tipărit în voce.

Nu există mai potrivită persoană să predea unui nevăzător utilizarea computerului decât tot un nevăzător care s-a confruntat în mod direct cu problemele specifice care apar”, a spus Mihai Dima, de la Asociația Nevăzătorilor.

Potrivit estimărilor, doar 2.000 dintre cei 64.000 de membri ai Asociaţiei pot utiliza computerul şi se pot descurca singuri. Un exemplu este Vasile Tiucşan, de meserie maseur, care spune că tehnologia înseamnă ochii săi.

„Am întânit cazuri când săracii pacienţii mei mai în vârstă zic: uite, săracul, e orb, dar e fudul. Are ceas la mână, ce dacă nu ştie cât e ceasul? El nu ştia că era un ceas accesibilizat”, spune Vasile Tiucșan, maseur.

Dar prietenii ştiu că Vasile este şi un utilizator avizat al internetului. De altfel, el îi ajută pe mulţi să-şi plătească facturile online.

În total, în România sunt 100.000 de români nevăzători sau cu deficienţe de vedere grave.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri