DILEMA MEDICILOR. Cum să prescrie reţete electronice fără calculatoare şi internet

Data publicării:
12 2001reteteelectronice-43426

Medicii au încercat să prescrie reţetele de pe laptopurile personale, dar nici aşa nu au reuşit. Confruntaţi cu această problemă, mai marii Consiliului Judeţean spun că, de fapt, medicii sunt de vină, pentru că nu ştiu să folosească sistemul.

La Secţia medicală I din cadrul Spitalului Judeţean din Galaţi există un singur calculator vechi de mai bine de 12 ani. A fost adus la spital de directorul secţiei după ce şi-a cumpărat unul mai performant acasă.

În zadar s-au chiuit specialiştii să instaleze pe el programul electronic de eliberare a reţetelor. Calculatorul este prea lent şi se blochează frecvent. Doctorul Neculai Ştefan a crezut că a găsit soluţia: s-a oferit să vină zilnic cu laptopul personal la serviciu.

Dar din păcate, ieri s-au chinuit cei de la serviciul de informatică al spitalului până la ora 4.00. Nu au reșit să bage programul pe acest laptop. Mi-au zis că Windows-ul e complicat, că trebuie schimbat. Scuzaţi-mă, dar eu mai stau acum să schimb și Windows-ul la calculatorul meu de acasă”, spune dr. Neculai Ştefan, şef la Secţia medicală I.

Totuși conducerea spitalului a organizat un training pentru medici.

„Training s-a făcut, dar degeaba faci training dacă nu ai calculatorul. Teoretic pare destul de simplu, dar practic, când intri pe aparat vezi că lucrurile nu sunt atât de simple”, declară dr. Dan Botezatu, şeful secţiei de Gastroenterologie.

Pentru reprezentaţii Consiliului Judeţean, nu lipsa calculatoarelor şi a internetului sunt principalele probleme

„Nu, tată, nu e din cauza lipsei de informatizare, oamenii nu s-au obișnuit cu sistemul. Sunt și eu o victimă a acestei țări. Dar sunt medici care au calculatoare vechi sau de acasă care nu fac față noului program că solicită multă memorie. Nici ei nu știu, băi, uite aici e toată treaba”, susţine Nicolae Bacalbaşa, consilier judeţean.

Există un proiect de informatizare al spitalului, dar nu se ştie exact când va fi finalizat. Cel care se ocupă de implementarea lui este greu de găsit.

Pentru informatizarea Spitalului Județean ar fi necesare peste 30 de calculatoare, dar și 14 kilometri de cablu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri