Sari la conținut

Medic dermatolog: Cum tratezi corect celulita

Patru din 5 femei suferă de celulită. Ea poate apărea chiar de la pubertate, odată cu creşterea nivelului de estrogen din corp. În plus, alimentaţia dezechilibrată, lipsa de mişcare şi fumatul duc la accentuarea celulitei. Astfel, ţinerea ei sub control devine tot mai dificilă.

Este vorba în primul rând de o predispoziţie genetică a celulelor care ţin grăsimea, care în loc să fie puse că la băieţi, exact cum sunt puse cărămizile într-un zid, sunt puse ca ţiglele pe casă. Şi atunci în momentul în care persoana ia puţin în greutate sau are mici probleme de retenţie a apei, acele zone o să se vadă în momentul în care strângem pielea cu mâna ca nişte valuri”, a declarat Viviana Iordache, medic dermatolog.

În functie de vechimea ei şi de aspect, celulita a fost clasificată în 4 grade. Gradul 1 este forma de celulită cea mai uşoară, care nu se vede la suprafaţa pielii decât în momentul în care tegumentul este strâns şi apare acel aspect de coajă de portocală. Iar gradul 4 este cel mai sever”, a spus Ramona Felicanu, manager cabinet cosmetic.

Gradul întâi este singurul unde cremele anticelulitice pot da rezultate. Medicii atrag atenţia că, pe lângă grade diferite, celulita are mai multe forme: fibroasă, edematoasă şi mixtă.

Celulita fibroasă este o compoentă în care traseele fibroase care ţin, se numesc septuri în general globulii de grăsime arată că nişte ciorchini de struguri şi ei sunt compactaţi şi împărţiţi printr-o zonă de fibroză. Zona aceea este o zonă care pe de o parte sufocă circulaţia, nici nu permite gunoiului metabolic să dreneze”, a declarat Viviana Iordache, medic dermatolog. 

Celulita fibroasă este cea mai inestetică. Se vede cu ochiul liber, când o persoană stă pur şi simplu în picioare. Este de obicei ereditară, aşa că apare chiar din pubertate.

„Celulita edematoasă este exact invers. Ea se datorează în primul rând unui exces de apă în ţesut, e o zonă care se buretează, arată ca un burete cu apă, în momentul în care dai cu mâna se duce undă şi vezi că se clatină când merge. Ea diferă cu poziţia corpului”, a mai spus medicul. Celulita edematoasă apare cel mai uşor când se folosesc contraceptive, în urma tratamentelor hormonale sau la femeile cu tulburări de circulaţie.

Dacă persoana are în familie vase sparte, varice, probleme de circulaţie va tinde mai degrabă să facă celulită edematoasă”, a explicat Viviana Iordache. 

Cu toate că se tratează mai uşor decât celulita fibroasă, este totuşi nevoie de tratament invaziv pentru vindecarea ei. Cremele nu sunt de ajuns.

„Efectele de la tratamentele de drenaj apar mai repede, dar se menţin mai greu, apa se va întoarce, iar practic ea este cea care va necesita întreţinere mai mare pe termen lung”, a spus medicul.

Celulita mixtă le conţine pe amândouă: şi pe cea fibroasă şi pe cea edematoasă. „Abia în momentul în care ştim exact dacă avem o celulita fibroasă, edematoasă, mixtă, care din măsurile de prevenţie şi tratament ni se potrivesc cel mai bine”, a mai spus medicul.

Pentru a afla ce tip de celulită aveţi, trebuie să consultaţi un specialist. Apoi, pentru a avea rezultate cât mai rapide într-un timp cât mai scurt, alegeţi aparate care combină mai multe tehnici.

Neinvaziv, ieftin şi scurt, vei avea rezultate pe măsură efortului depus, aparatele care au marcaj FDA sau care sunt omologate pentru tratamentul de celulită sunt numărate pe degetele de la o mână”, a declarat Viviana Iordache.

E un tratament care foloseşte 4 tehnologii de remodelare corporală şi de remodelare a celulitei, cele 4 tehnologii sunt radiofrecvenţă bipolară, energie optică infrarosie, un vacuum pulsat şi rolele acestea mecanice. Rolele acestea realizează un masaj la nivelul dermului”, a explicat Ramona Felicanu, manager cabinet cosmetic.

Potrivit specialiştilor, numărul de şedinţe indicate diferă de gradul şi tipul de celulita pe care fiecare persoană îl are.

Pe aceeași temă