Medicii avertizează: Cancer al vârstnicilor, diagnosticat din ce în ce mai des la tineri

Data actualizării: Data publicării:
Scientists Continue Stem Cell Research While Courts Debate Ban
Foto: Gulliver/Getty Images

Cancerul colorectal este considerat o problemă care afectează în special persoanele în vârstă, însă oamenii de ştiinţă avertizează că numărul cazurilor pacienţilor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani a crescut îngrijorător în ultimii ani.

Scientists Continue Stem Cell Research While Courts Debate Ban
Foto: Gulliver/Getty Images

Cele mai multe cazuri de cancer colorectal sunt descoperite în continuare la oamenii în vârstă, cu 90% dintre cazuri diagnosticate la pacienţi trecuţi de 50 de ani. Însă un studiu condus de American Cancer Society care a analizat incidenţa cancerului în funcţie de anul naşterii a descoperit că rata cancerului colorectal, care a scăzut semnificativ pentru persoanele născute între 1890 şi 1950, a crescut pentru fiecare generaţie născută după 1950. Motivul acestor schimbări este deocamdată necunoscut specialiştilor.

„Persoanele născute în 1990, cum este şi fiul meu, au un risc de două ori mai mare de a face cancer de colon şi de patru ori mai mare de cancer rectal comparativ cu cei născuţi în 1950, la aceeaşi vârstă,” spune Rebecca Siegel, epidemiolog la American Cancer Society. Şi deşi riscul rămâne mic la cei tineri, pe măsură ce înaintează în vârstă creşte şi riscul,adaugă Siegel citat de The New York Times.

Studiul a descoperit că riscul de cancer de colon pentru indivizii născuţi în 1990 este de cinci la un milion, în timp ce la cei născuţi în 1950, la aceeaşi vârstă, este de trei la un milion. Riscul de cancer rectal pentru cei născuţi în 1990 este de patru la milion şi de 0,9 la milion pentru cei născuţi în 1950.

De asemenea, tinerii care suferă de cancer colorectal riscă să fie diagnosticaţi târziu, când afecţiunea este mai greu de tratat, pentru că doctorii tind să ignore posibilitatea unui astfel de diagnostic la vârste de 20 sau 30 de ani.

Cancerul colorectal este a doua cauză de deces prin cancer. Detecţia precoce creşte substanţial şansele de tratament şi de supravieţuire. Medicii spun că screeningul este foarte important în descoperirea timpurie a cancerului colorectal. Dacă pacientul efectuează investigaţii clinice încă de la primele simptome, printr-o operaţie răspândirea cancerului poate fi încetinită sau chiar oprită. Medicii recomandă ca la observarea oricărui simptom: sânge în scaun, modificări ale tranzitului intestinal sau pierderea de greutate să se efectueze de urgență screeningul colorectal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri