Sari la conținut

O nouă aplicaţie, realizată la Cluj-Napoca, în sprijinul bolnavilor de cancer

Bolnavii de cancer care folosesc aplicaţia creată de profesorii de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din Cluj trebuie să completeze câţiva parametri, în funcţie de gradul de stres sau anxietate pe care îl simt.

În funcţie de gradele completate, aplicaţia îi poate recomanda pacientului să apeleze la un psiholog. Cei care au înfruntat pe cont propriu cancerul spun că un astfel de ajutor este cât se poate de util.

Claudia Sava, membru în Societatea Română de Cancer: „Am încercat, în felul meu, să-l vizualizez într-un zmeu cu care ar trebui să mă lupt şi, ca în basme, finalul a fost fericit. La mine s-a instalat o stare anxios-depresivă. Într-o bună dimineaţă nu am mai vrut să mă scol din pat”.

Cercetările arată că aproape 50% din bolnavi sunt deprimaţi sau au stări de anxietate.

Conf. dr. László Csaba Dégi, coordonatorul proiectului: „Scopul final este ca această aplicaţie să fie folosită ca un screening rapid şi să fie integrat în fişele medicale”.

Cei aproximativ 10.000 de noi pacienţi care ajung anual la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca au la dispoziţie doar un psiholog.

Iar psihologii spun că tratarea acestor simptome este necesară, pentru că altfel pot agrava boala.

În fiecare an, în România, 84.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu diferse forme de cancer.

Pe aceeași temă