Sari la conținut

Pacienții de la Spitalul Județean Târgu Jiu primesc un meniu în valoare de numai 4 lei pe zi

Din cei 4 lei alocaţi pentru un bolnav, suma pentru mâncare este chiar mai mică, pentru că din aceiaşi bani trebuie plătite şi utilităţile, şi bucătăresele. Astfel că medicii se chinuie să asigure o hrană decentă care să aibă măcar numărul minim de calorii prevăzut.

„Numărul minim de calorii este între 2000 si 2500. Asta trebuie să asigurăm, caloriile”, spun medicii.

În astfel de condiţii, bolnavii n-au altă soluţie decât să vină cu mâncare de-acasă sau să mănânce în afara spitalului.

Conform meniului stabilit de medicul dietetician, bolnavii sunt nevoiți să mănânce mai multe legume și mai puțină carne, numai de două ori pe săptămână.

Bugetul va rămâne diminuat pentru hrana pacienţilor până la sfârşitul anului, când va expira actualul contract de conducere a spitalului cu o firmă privată.

„Cu 1 ianuarie vom reuși să ne facem noi bugetul cum considerăm de cuviință, în acest moment lucrăm cu un buget gata făcut, pe care l-am găsit”, spune Tiberiu Tătăru, director al Spitalului Județean Tg. Jiu.

Zilnic, la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu sunt pregătite între 500 şi 700 de porţii de mâncare, iar banii alocaţi pentru tot anul sunt 840.000 de lei, bani care vin de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Iar din bugetul lunar de 3,9 de milioane de lei, trebuie plătite, pe lângă hrană, salariile personalului, utilităţile şi medicamentele.