PROIECT. Achiziţii pentru spitale, doar prin lictitaţii centralizate

Data publicării:
0203 20achizitii 20spital-52471

Din acest an, Ministerul Sănătăţii vrea să centralizeze licitaţii publice în valoare de 7,7 miliarde de lei. De la medicamente pentru unităţile de primiri urgenţie sau terapie intensivă, până la aparate RMN sau computere tomograf, toate ar urma să fie cumpărate de la centru. Oficialii ministerului spun că principalul avantaj al sistemului va fi achiziţionarea la preţuri mai mici a produselor necesare spitalelor. În prezent, acelaşi produs e cumpărat cu un leu într-un spital sau cu zeci de lei în altul.

Despre preţuri mai mici vorbesc şi experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care dau drept exemplu medicamentele împotriva tuberculozei. O licitaţie naţională pentru aceste tratamente ar aduce economii de 13 milioane de lei. Însă, aceştia atrag atenţia şi asupra riscurilor unei asemenea măsuri, cel mai important fiind acela că firmele mici ar putea fi scoase de pe piaţă.

„Companiile mari au posibilitatea de a avea preţuri mai mici şi, când se întâmplă acest lucru, ar trebui să profite de situaţie”, este opinia lui Peter Evans, expert în licitaţii al OMS.

Ca sistemul să funcţioneze, Ministerul Sănătăţii va trebui să facă stocuri astfel încât să nu apară lipsuri în spitale, chiar dacă un furnizor are probleme cu aprovizionarea. În plus, autorităţile vor trebui să dea bani pentru un soft special care să monitorizeze necesităţile spitalelor şi necesarul de materiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri