Radioterapie gratuită pentru bolnavii de cancer la Centrul privat de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov

Data publicării:
om

De la 1 iunie, bolnavii de cancer vor beneficia de şedinţe de radioterapie gratuite la Centrul privat de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov. Casa de Asigurări de Sănătate a alocat fondurile necesare în acest sens, spitalul privat fiind singurul din zonă care are în dotare un accelerator de particule performant în aceste afecţiuni.

Foto: oncocard.ro

Până acum, bolnavii plăteau 50% din preţul tratamentului. Mai exact, fiecare bolnav care făcea 22 de sedinţe de radioterapie plătea câte 5000 de lei.

Vestea este vitală pentru mulţi pacienţi din Braşov şi judeţele Covasna, Prahova, Harghita sau Buzău, pentru că spitalul privat din Braşov este singurul din zonă care are în dotare un astfel de accelerator de particule performant. Cel de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a fost scos din funcţiune în urmă cu doi ani, pentru că termenul său de valabilitate a expirat.

Ministerul Sănătăţii a promis că va dota Spitalul cu un nou accelerator de particule, dar până în acest moment banii pentru investiţie nu au sosit. Un astfel de aparat costă 9 milioane de euro.

La nivelul întregii ţări, în total şase spitale au cerut aparate de radioterapie.

În România, în perioada 2009-2012, decesele prin cancer s-au dublat faţă de media europeană, dar şi investiţia per pacient este la jumătate faţă de media de pe continent. În timp ce în Europa se investesc în medie 100 de euro pe pacient, în ţara noastră se investesc doar 50 de euro.

Capacitatea de tratament în centrul de la Braşov este de 100-120 de pacienţi lunar, însă numărul celor care au nevoie de tratament este mult mai mare. Se estimează că şi aici se vor forma liste de aşteptare, în noile condiţii în care Ministerul Sănătăţii, prin Casa de Asigurări de Sănătate, va deconta integral terapia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri