Sari la conținut

Școala de nota 8. Cum arată noul început de an școlar, cu bune și cu rele

Ministrul educației estimează că anul şcolar începe cu o notă de 8. Invitat la Digi24, Sorin Cîmpeanu spune că există încă numeroase probleme, inclusiv în privinţa manualelor şcolare, dar şi cu nivelul de salarizare a profesorilor.

Structura anului şcolar a fost schimbată cu doar câteva zile înainte ca elevii să se întoarcă în bănci. Astfel, vacanţa de iarnă a fost prelungită de la două la trei săptămâni, ceea ce a decalat si restul vacanţelor. Nu este însă singura noutate. Ministerul Educaţiei a introdus patru noi discipline opţionale: Joc şi mişcare la clasele pregătitoare, I şi a II-a, Educaţie pentru prevenirea riscului rutier în învăţământul primar şi Educaţie pentru dezvoltare şi Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală, la liceu.

Buzău. Disputa politică îi afectează pe elevi

100 de copii dintr-o comună buzoiană vor începe astăzi şcoala într-o clădire veche, unde s-a dat doar o mână de var. Asta deoarece clădirea principală este în reabilitare de 7 ani, dar lucrarea a început deja să se degradeze.

O dispută politică intre primarul comunei Scutelnici şi consilierii locali a dus la blocarea investiţiei.

Valoarea lucrărilor se ridică la 1 milion 300 de lei.

Pentru că nu a mai fost plătit, constructorul a părăsit şantierul şi a dat în judecată Primăria, blocându-i astfel conturile, inclusiv pe cele ale şcolii.

Între timp, noua clădire a început să se degradeze: termopanele au început să se crape, iar izolația este afectată de ploaie.

Localitatea a ajuns în atenția presei anul trecut, după ce consilierii locali s-au certat cu primarul, iar profesorii au rămas luni bune fără salarii.

Consiliul Local a fost dizolvat după ce unii dintre consilieri nu au ajuns la un acord cu primarul.

București. Curățenie în școli cu ajutorul părinților

Problemele nu ocolesc însă nici Capitala. În mai multe şcoli s-a lucrat până în ultima clipă. Iar în unul din cazuri, muncitorii promiteau că vor termina de montat acoperişul chiar în această noapte.

Liceul Ion Barbu din Capitală este un imens şantier. Întreaga clădire e în renovare. Muncitorii lucrează la tencuiala exterioară, pun parchetul în clase şi schimbă ultimele geamuri. Prevăzători, mai mulţi părinţi au venit în inspecţie. Şi-au dat repede seama în ce condiţii vor începe copiii şcoala.

Constructorul spune că lucrările au început cu două săptămâni întârziere, pentru că liceul a fost centru de examen la Bacalaureat. În ciuda volumului mare de muncă rămas, dă asigurări că totul va fi gata la timp. Și totuși, clopoțelul a sunat printre schelele muncitorilor.

La o altă şcoală din Capitală, părinţii au fost chemaţi să termine munca, în urma angajaţilor firmei de construcţii. Unul dintre ei a filmat holurile Liceului Alexandru Ioan Cuza şi spune că părinţii sunt cei care au spălat pe jos, au făcut curăţenie şi au pus băncile în clase.

Acolo unde nu au venit părinţii, profesorii au fost chemaţi pentru ultimele pregătiri. La şcoala 195 din sectorul 3 îşi anunţase prezenţa însuşi ministrul educaţiei. Aşa că totul trebuia să arate ca la carte!

 - Sunt cadru didactic şi am venit să lucrez la clasă.

- Se pregăteşte şcoala?

- Da.

- Ce se face în ultima zi?

- Aranjăm fiecare sală. Decoraţiuni pe pereţi, pregătim nişte surprize pentru copilaşi.

- E gata, e totul pus la punct?

- Da!

Ministrul şi-a schimbat însă planul pe ultima sută de metri.

În Capitală sunt şi unele şcoli care vor rămâne închise luni. Printre ele este şi Şcoala Eugen Barbu, din sectorul 1. Clădirea e aproape gata pe exterior, dar elevii nu intră încă în clase. Şcoala este inclusă într-un program de reabilitare finanţat de Banca Europeană de Investiţii.

Mai sunt cam 13-14 care trebuiesc recepţionate şi unde avem lucrările în continuare de finalizat. O singură problemă deosebită există cu Şcoala Eugen Barbu, care nu va funcţiona în localul Şcolii Eugen Barbu, ci la Şcoala Sf. Nicolae, în sectorul 1. E o problemă delicată pentru că lucrarea durează de ani de zile”, spune Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

În programul demarat în 2008 au fost incluse peste 100 de şcoli din Capitală.

Școala simultană

Elevi de la clasa I învaţă laolaltă cu cei din clasa a II-a, a III-a şi a IV-a, cu acelaşi învăţător. Se întâmplă în satul Şirnea din judeţul Braşov, acolo unde clasele cu învăţământ simultan reprezintă cea mai bună soluţie pentru ca elevii să nu facă naveta până în Bran sau Moieciu.

Şcoala din Şirnea este situată la 1.250 de metri altitudine şi în clasele I-VIII învaţă mai puţin de 30 de elevi.

Este o clasă pentru elevii de I-IV şi una în care învaţă elevii de V-VIII.

Şcoală din Şirnea are patru profesori, care predau mai multe materii şi un învăţător.

În ultimii ani, unitatea de învăţământ ar fi putut fi desfiinţată, însă profesorii şi localnicii au făcut un memoriu către Prefectura şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, prin care au reuşit să menţină instituţia în micuţa localitate de munte.

Cu un microbuz, elevii ar fi putut să ajungă la Bran sau Moieciu, dar este mai rentabil că ei să rămână la şcoală din sat.

Şi în Teleorman sunt 29 de şcoli în care se vor organiza astfel de cursuri din cele 111 câte sunt în judeţ.

Cluj-Napoca. Școală dată peste cap de șantier

Şantierul din centrul oraşului Cluj-Napoca dă peste cap programul şcolilor. În acest început de an, clopoţel nu va suna la fix.

Șase clase pregătitoare de la Liceul George Coșbuc vor începe cursurile la ora 8:30. La aceeași oră, vor merge și două clase pregatitoare de la Liceul Gheorghe Șincai.

Ambele licee se află pe strada Avram Iancu, unde au fost făcute lucrări de modernizare a carosabilului.

La Liceul Emil Racoviță, trei clase pregătitoare vor începe anul școlar la ora 7:45.

De asemenea, toate clasele, circa 450 de elevi, de la liceul cu predare în limba maghiara „Apaczai Csere Janos”, vor fi prezenți la unitatea de învățământ la 7:30.

Programul va fi testat timp de două săptămâni.

Primarul Emil Boc a făcut apel la părinții care au copiii la școlile din centru să parcheze mașinile în zonele special amenajate.

Deveselu. Gradinița americanilor

Astăzi se inaugurează grădiniţa construită de americanii de la baza militară din Deveselu. Întreg proiectul, care a cuprins reabilitarea şcolii şi construirea unei grădiniţe noi, a costat peste 800.000 de mii de dolari.

La noua gradiniţă din Deveselu vor merge, zilnic, 70 de copii, de care vor avea grijă cinci educatori. Unitatea de învățământ are peste 320 de metri pătraţi, trei săli de clasă, o sală de mese, bucătărie, cabinet medical şi sală de sport.

De la 1 octombrie va funcţiona cu program prelungit, pentru că foarte mulţi părinţi au solicitat să-şi lase copiii aici şi după prânz.

Grădiniţa a fost construită în curtea şcolii, pe locul unei magazii dezafectate de mai mulţi ani. Ea va fi inaugurată în prezenţa autorităţilor locale, a comandantului bazei militare şi a 20 de militarii americani.

Elevii science-fiction

Clopoţelul va suna şi pentru elevii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân" din Constanţa, ale căror proiecte au fost premiate de NASA. Ei pornesc la drum cu gândul că şi acest an şcolar va fi la fel de prolific ca şi precedentul, când elevii constănţeni au luat 13 premii la concursurile organizate de NASA.

Elevii din Constanţa au imaginat cum va arăta viaţa într-o colonie de pământeni care populează o planetă din Univers, au construit un satelit de dimensiunea unei doze de suc plin cu instrumente de măsură pentru mediul înconjurător ori au gândit o universitate extraterestră.

Pasionaţi de fizică, matematică, ştiinţele Pământului sau biologie, câştigătorii au muncit luni în şir la proiectele lor. În cei 11 ani de când participă la concursurile organizate de NASA, elevii au adus Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân" peste 500 de medalii.

Nu numai NASA, ci şi Alianţa Nord Atlantică a fost interesată de elevii noştri, în urmă cu câţiva ani, atunci când aceştia au realizat un proiect despre o insulă artificială în Marea Neagră.

Școală în avans

Pentru cinci sute de elevi de la un liceu privat din Oradea, şcoala a început de duminică, 13 septembrie. Tradiţia devansării primei zile de cursuri este veche de 20 de ani. Motivul este unul practic: majoritatea părinţilor au zi liberă duminica şi pot fi alături de copiii lor la festivitatea începerii anului şcolar.

Nerăbdători să-şi cunoască învăţătoarea, dar şi colegii, copiii din clasa pregătitoare de la acest liceu privat din Oradea n-au fost deloc deranjaţi că au început şcoala cu o zi mai devreme decât ceilalţi elevi.

„O să citesc, o să scriu, o să îmi aduc penarul și o scriu ce îmi spune doamna profesoa..., doamna învățătoare”, spune unul dintre elevi.

Tradiţia începerii anului şcolar duminica, în loc de luni, a fost ideea conducerii şcolii.

Pentru a nu își lua o zi de concediu, pentru a nu debusola și copiii, și părinții am venit cu această propunere pe care părinții au primit-o cu drag”, explică Alexandru Stoica, directorul Liceului "Don Orione" din Oradea.

Tot în ziua festivităţii de deschidere, elevii au primit orarul, dar şi manualele.

Deschis în 1995, liceul are în prezent peste cinci sute de elevi.

Citiți și:

Klaus Iohannis: Nu voi gira modificări ale Legii educației fără dezbatere
An școlar nou cu multe proiecte la Liceul Teoretic Național din București
Trafic dat peste cap în prima zi de școală
Eliminați din Bac, scoși din facultate
La o școală din Oradea învață 15 elevi de naționalități diferite
Condiţii proaste în internatele şcolare din Iaşi
Ce planuri de viitor au elevii români
Parlamentarii vor să le interzică elevilor să vină la școală cu tatuaje și piercinguri
Pe aceeași temă