Spitalele cer Guvernului medici și clădiri noi

Data publicării:
spitale

Prea puţin personal medical şi spaţii prea mici pentru tratament. Sunt principalele probleme ale sistemului de urgenţă indicate de medicii din spitalele în care au fost trataţi răniţii în incendiu din Colectiv. Specialiştii spun că România are urgent nevoie de o reţea de unităţi noi pentru pacienţii cu arsuri grave.

În urgenţă îi depanezi, intri cu ei în sală. După aia începe nebunia, cazarea lor şi modul de îngrijire. Adică un bolnav, într-un singur salon, cu o asistentă”, spune Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arsuri din Bucureşti.

Aceasta este situaţia ideală. Realitatea este însă cu totul alta.

La noi, dacă avem două asistente la zece bolnavi, împărţiţi în cinci saloane, vă daţi seama că alergatul dintr-o parte în alta, repede şi fără o grămadă de bariere, presupune şi riscuri de contaminare, fără discuţie”, mai spune dr. Adrian Stănculea.

Spitalele au trimis la Guvern rapoarte despre dificultăţile cu care se confruntă, dar şi propuneri. Deocamdată, nimeni nu promite rezolvarea imediată a problemelor.

Corpul de control aşteaptă propuneri de la spitale. „Obţinerea de informaţii privind organizarea şi funcţionarea entităţilor controlate (...) cu privire la problemele care afectează buna desfăşurare a activităţilor de medicină de urgenţă şi a soluţiilor preconizate”, se precizează într-un comunicat al guvernului.

În schimb, o mână de ajutor concretă vine de peste graniţă. Doi medici olandezi vor pune bazele unui centru specializat în Arsuri. Mai precis, vor face o secţie specială în cadrul unui spital din România unde vor aduce aparatură modernă şi îi vor pregăti pe medicii români.

Îngrijirea medicală foarte scumpă nu funcţionează singură, dacă nu ai oameni dedicaţi. Bineînţeles că ai nevoie de resurse, dar cu resurse limitate, dacă îţi organizezi actul medical, obţii rezultate foarte bune”, spune dr. Gerard Beurthuizen directorul Spitalului de Chirurgie Plastic şi Arsuri, Groningen.

Unitatea pentru îngrijirea marilor arşi, din cadrul Spitalului Floreasca, poate primi pacienţi, la un an de la inaugurare. Medici români au fost specializaţi în Franţa, iar prima echipă s-a întors deja în ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri