Tot mai multe tinere au probleme cardiace, din cauza anticoncepționalelor

Data publicării:
18032013 20anti-55492

Problemele cardiace de care suferă tinerele care se prezintă la medic ar trebui, teoretic, să apară foarte rar înainte de 20 de ani, spun medicii. După investigaţii amănunţite, specialiştii au ajuns la concluzia că afecţiunile au fost declanșate de pastilele contraceptive, care sunt administrate incorect. Cardiologii atrag atenţia, atât părinţilor, cât şi specialiştilor în ginecologie, că este contraindicată prescrierea unor astfel de tratamente fără analize complete. Acestea ar putea indica factorii de risc care vin în contradicţie cu anumiți compuşi din tablete. Atenţie sporită trebuie însă să acorde şi medicii dermatologi, care le prescriu adolescentelor între 15 şi 20 de ani anticoncepționale, pentru tratamente antiacneice.

„Am avut situaţii de femei foarte tinere cu tromboembolism pulmonar, punct de plecare anticoncepţionalele. Nu este deloc o realitate de neglijat, fără îndoială", a spus Rodica Avram - şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean din Timişoara.

Iar medicii au descoperit şi punctul comun al celor mai multe dintre aceste afecţiuni - administrarea de anticoncepţionale, fie după ureche, fie ca rezultat al unui control ginecologic. Specialiştii spun însă că niciun medic nu trebuie să recomande pilule contraceptive dacă pacienta nu făcut anterior un set de analize amănunţite.

Vârsta la care adolescentele încep să ia pastile contraceptive este tot mai scăzută. Iar explicaţia medicilor este clară: tinerele își încep viața sexuală mult mai devreme. La Cabinetele de Planificare Familială din Timişoara orice adolescentă poate să-şi achiziţioneze tablete orale contraceptive gratuit sau contra unei sume mai mici decât în farmacie.

Și medicii dermatologi sau endocrinologi recomandă astfel de pastile pentru tratamentele antiacneice chiar şi tinerelor de 13 sau 14 ani.

„În cazuri grave de dereglări hormonale, ele se pot administra şi la vârste foarte fragede, 12-13 ani când este vorba de sindrom de ovar polichistic sau alte dereglări hormonale importante”, a explicat Teodora Petrescu, medic specialist dermatolog.

Medicii spun că anticoncepţionalele se administrează în funcţie de greutatea pacientei, nu de vârstă ei. Astfel, dacă tânăra are peste 40 de kilograme, tabletele pot fi recomandate. Dacă greutatea este mai mică, pastilele nu sunt indicate chiar dacă pacienta are peste 15 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri