Tratamentul cancerului de sân: chirurgia orientată, ghidată imagistic, soluția pentru păstrarea țesutului mamar sănătos

Data actualizării: Data publicării:
digi_voiculescu Articol susținut de SANADOR

Chirurgia este, adesea, prima opțiune de tratament în cazul cancerului mamar. Intervenția îi permite chirurgului să îndepărteze în totalitate țesutul afectat, cu viză curativă, reducând totodată rata de recidivă. Acolo unde este posibil, se preferă extirparea limitată și intervențiile chirurgicale minim invazive, cu păstrarea țesutului sănătos. Chirurgul este cel care stabilește, în baza informațiilor obținute imagistic și a particularităților fiecărui caz în parte, conform ghidurilor de practică medicală, cât țesut trebuie să îndepărteze, având în vedere reușita intervenției, dar și reducerea impactului psihologic și social al acesteia asupra pacientei.

Extirparea țesutului mamar sănătos este o dovadă a nesiguranței chirurgului, ușor de transmis pacientei. Sigur că nu dorim excizii incomplete, dar riscul unei margini pozitive (care nu scade cu nimic șansele de supraviețuire ale pacientei, dar impune o reintervenție de completare) nu trebuie să ne facă să optăm pentru sacrificii inutile. Cu atât mai puțin, nu trebuie să alimentăm dorința izvorâtă din disperare și ignoranță a pacientelor fără risc genetic major (mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2) de a extirpa «profilactic» sânul sănătos, care are cam 90% șanse să nu facă niciodată cancer! Și, în niciun caz, prevenția nu trebuie să întârzie sau să obstrucționeze tratamentul optim al cancerului curent”, explică dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală la Centrul Oncologic Sanador, coordonatorul Academiei de Senologie Sanador.

Centrul Oncologic Sanador dispune de cele mai avansate tehnici de diagnostic (mamografie digitală cu tomosinteză, sonoelastografie cu compartiment de imersie, rezonanță magnetică 3 Tesla, biopsie lezională și ganglionară ghidată ecografic, jalonare și marcaj lezional percutan) și tratament (cameră gamma pentru tehnica ganglionului santinelă, radioterapie externă conformațională cu două acceleratoare liniare de ultimă generație Varian TrueBeam și TrueBeam STX), precum și de o echipă cu înaltă ținută profesională și pregătire de vârf, care îmbină experiența cu deschiderea la nou și tenacitatea cu empatia.

Ne propunem promovarea chirurgiei orientate și ghidate ecografic sau jalonate imagistic, a limfografiei și reverse mapping-ului pentru evitarea limfedemului, a procedeelor de termoablație cu radiofrecvență și macrobiopsiilor ablative pentru înlăturarea leziunilor precanceroase”, arată dr. Ștefan Voiculescu.

Citește mai multe aici ca să afli care sunt opțiunile de tratament în cazul cancerului de sân.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri