Vaccinul împotriva gripei oferă protecție doar pentru două treimi din cei imunizați

Data publicării:
1301vaccin-43534

Într-o mare de roşu şi portocaliu, semn că gripa a atins niveluri de epidemie, România e printre puţinele ţări colorată în verde. Aceasta înseamnă că la noi boala este aproape inexistentă.

În vreme ce 16 țări din Europa au raportat de-a lungul ultimei săptămâni creșteri ale îmbolnăvirilor, paradoxal, în România se constată o scădere a numărului de infecții. Mai mult, analizele de laborator nu au confirmat nicun caz de gripă în prima săptămână din 2013.

Poate fi considerat un noroc pentru români, mai ales că specialiștii americani au constatat că vaccinul antigripal utilizat anul acesta protejează doar în proprorție de 62 la sută. Cu alte cuvinte, mai mult de o treime dintre cei care s-au imunizat au fãcut totuși gripă. Specialiștii români pun această lipsă de eficiență pe faptul că extremele de vârstă, adică bătrânii și copiii, rămân vulnerabili.

Până acum, la noi în țară s-au vaccinat puțin peste jumătate de milion de oameni cu serul cumpărat de Ministerul Sănătății.

Costurile pentru tratarea gripei sunt mult mai mari. O doză de vaccin costă aproape 10 lei, iar un pacient care face o gripă uşoară plăteşte pentru medicamente de cel puţin patru ori mai mult, iar tratarea unei forme severe de boală, poate ajunge la 4.000 de lei.

Pentru bătrânii care suferă de boli cronice, pentru copiii cu vârste între șase luni şi 18 ani sau pentru femeile gravide, imunizarea împotriva gripei se face gratuit, la medicul de familie. În acest moment mai sunt disponibile în programul naţional de vaccinarea în jur de 500.000 de doze. Vârful îmbolnăvirilor de gripă este aşteptat abia în luna martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri