Sari la conținut

VIDEO. Campioană la 90 de ani

România are un singur sportiv care încă mai câştigă medalii, la vârsta de 90 ani. Elena Pagu reuşeşte să urce pe podium la cele mai multe competiţii de marş. Are nenumărate titluri de campioană, iar acum se pregăteşte să participe la campionatul mondial din Coreea de Sud, programat la jumătatea lunii viitoare. Banii sunt însă un obstacol. Are nevoie de aproape 3.500 de euro pentru a participa. Mult peste posibilităţile ei.

Pentru Elena Pagu, vârsta este doar un număr. Când vine vorba de marş, cu greu poţi ţine pasul cu atleta de 90 de ani. S-a apucat de sport abia după ce a ieşit la pensie, acum 30 de ani. I-a plăcut să facă mişcare însă, dintotdeauna.

Elena Pagu, campioană mondială marş la sportiv: Toate modificările şi schimbările au intervenit întotdeauna cu mers mult. Şcoala primară cu mers mult, liceul cu mers mult, profesia cu mers mult.

Elena se antrenează, timp de două ore pe zi, de trei ori pe săptămână. Nu are antrenor, dar ambiţia şi voinţa sunt nemărginite. Munca nu a fost deloc în zadar. Are în palmares 8 titluri de campioană mondială, 5 de campioană europeană şi 4 de campioană balcanică.

Ultimele medalii au fost obţinute anul trecut în Australia, unde a doborât şi două recorduri mondiale.

Reporter: Care este secretul la 90 de ani să reuşiţi să obţineţi aceste performanţe?

Elena Pagu: În primul rând este preocuparea, dorinţa. Trebuie să fii perseverent şi cu stăruinţă. Trebuie să te hrăneşti cum trebuie. Eu mă hrănesc cu proteine, cu vegetale crude.

Acum se pregăteşte de Campionatul mondial din Coreea de Sud. Din pensia ei de 1.500 de lei, a plătit înscrierea la două probe: de 5 şi 10 km. Are nevoie, însă, de bani de cazare şi avion. Câţiva oameni au început deja să pună mână de la mână ca să o ajute.

Denisa Armaşu, iniţiator campanie strângere fonduri: Era vorba cam de 3.500 de euro, când biletele de avion nu erau atât de scumpe. Până acum s-au mobilizat mai mult persoane fizice cu donaţii. Oameni foarte sufletişti care ar vrea să o vadă pe doamna Pagu cu încă o medalie.

Elena Pagu, campioană mondială la marş sportiv: Fără medalie eu nu mă întorc. Nu mai vin acasă.

Campionatul Mondial este programat la mijlocul lunii martie.