Sari la conținut

Cei mai valoroşi pictori români. În topul vânzărilor sunt artiştii care au trăit în străinătate

În topul vânzărilor se află tablouri ale pictorilor români care au fost licitate în străinătate.

Sunt foarte mulţi artişti tineri bine tranzacţionaţi în străinătate care au intrat în top, sunt mulţi artişti români consacraţi vânduţi îndeosebi pe pieţele din afară, căci pe piaţa românească de artă nu există. Topul pictorilor începe cu un sculptor. O lucrare de grafică realizată de Brâncuşi”, spune Alexandru Bâldea, directorul unei case de licitaţii.

Lucrarea s-a vândut cu puţin peste un milion şi jumătate de euro la Londra, anul acesta. Este vorba despre un studiu pentru Domnişoara Pogany.

Pe următoarele locuri se clasează tot artişti care au trăit şi au lucrat în străinătate. Un tablou semnat de Victor Brauner s-a vândut la Paris cu 700.000 de euro.

În topul tranzacţiilor de pe piaţa românească este Ştefan Luchian, dar abia pe locul al cincilea. 300.000 de euro este suma cea mai mare oferită până acum, în ţară, pentru o lucrare a unui pictor român.

„Artiştii care au trăit foarte mult în străinătate au obţinut cote mult mai bune în afară decât în România”, spune Virgil Munteanu, directorul executiv al revistei Capital.

Cota unui pictor român pe piaţa internaţională e dată în primul rând de calitatea lucrării, spun cunoscătorii. Contează apoi iscusinţa negustorilor de artă în a promova cât mai bine un artist.

Lucrările se vând mai bine în străinătate pentru că numărul celor care investesc în artă este mai mare. Totuși, faţă de acum cinci ani, piaţa de artă din România a crescut de 10 ori la nivelul numărului de colecţionari.

Pe aceeași temă