Sari la conținut

„Cuminţenia pământului” va fi cumpărată de statul român. Care a fost suma acceptată de proprietari

Sunt sanse foarte mari ca Statul român sa reintre în posesia "Cumințeniei Pamântului" a lui Constantin Brâncusi". Azi,...

Posted by Dacian Cioloş on 16 Martie 2016


Proprietarii "Cumințeniei Pământului", lucrarea lui Constantin Brâncuși, au acceptat oferta de achiziție propusă de...

Posted by Vlad Alexandrescu on Wednesday, March 16, 2016

Proprietarii "Cuminţeniei Pământului", lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională”, a scris, miercuri seară, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Statul a făcut, până în prezent, mai multe oferte proprietarilor sculpturii (Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, n.r.), însă, până la anunţul de miercuri seară al ministrului Culturii, sumele înaintate nu au fost acceptate.

Realizată în 1907, în calcar crinoidal, „Cuminţenia Pământului” este, alături de opere ca „Sărutul” şi „Rugăciunea”, una dintre cele mai apreciate lucrări ale artistului.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în noiembrie 2015, legea pentru declararea Zilei Brâncuşi - 19 februarie - ca sărbătoare naţională.