Sari la conținut

TEZAUR. Decorația regală pe care au meritat-o doar șase români

Colanul de aur al ordinului Ferdinand este deosebit de valoros: cel care îl primea din mâna regelui României făcuse dovada unor fapte excepționale pentru înfăptuirea Marii Uniri, iar în țară există doar patru piese.

Printre cei care au primit această decorație sunt Nicolae Iorga, regina Maria, mareșalul Averescu, Iuliu Maniu sau generalui Henri Berthelot.

În 1937, regele Carol al II-lea a desființat ordinul motivând că cei care au meritat distincția au primit-o deja.

Ordinul în sine este rar, dar gradul de colan este cel mai rar, deoarece se acorda numai persoanelor importante și exista și o anumită limitare. Se acordau doar opt colane. Cel puțin în ordinul Ferdinand, restul gradelor, de mare cruce, mare ofiţer și cavaler fiind acordate în mai multe exemplare”, spune Tudor Marin, numismat al Muzeului de Istorie.

Ordinul Ferdinand I a fost creat în anul 1927, la doi ani de la moartea Regelui care îi dă numele. Iniţiativa i-a aparţinut Regenţei, care îi includea şi pe viitorul rege Mihai şi pe Regina Mamă, Maria.

La acel moment însă, cea mai importantă distincţie era colanul ordinului Carol I, cel care există şi astăzi şi poate fi acordat exclusiv de către Regele Mihai.

Alexandru Ioan Cuza a creat „moda” ordinelor şi decoraţiilor, practic o modalitate simplă prin care un suveran sau un şef de stat mulţumeşte elegant cetăţenilor săi merituoşi.

De la Cuza şi până acum au fost instituite aproape 10 distincţii noi, cu acelaşi scop simbolic. Însă ordinul Ferdinand este special tocmai prin raritatea sa.

Membrii casei regale primeau de la sine, la vârsta majoratului, gradul de cavaler, cel mai puţin însemnat din ierarhia ordinului. Colanul însă era primit doar pentru merite speciale. Regina Maria este singurul suveran care a primit cea mai înaltă distincţie a ordinului Ferdinand.

Portretele vremii ilustrează contextul în care ordinele erau purtate. Carol I are colanul ordinului pe care el însuşi l-a creat, iar la gât are cea mai importantă distincţie acordată de regele prusac, Pour le merite. La noi, regele Ferdinand şi liderul liberal Ionel Brătianu au primit ordinul Carol I în grad de colan.

Ordinul care se află în custodia muzeului din Bucureşti i-a aparţinut diplomatului Nicolae Titulescu. Este păstrat în cutia originală, cu monograma regelui Carol al II-lea şi este însoţit de un colan mai mic, din argint, creat la o celebră casă de bijutieri din Londra.

Acum se mai află în ţară doar patru colane: două sunt în custodia muzeului de la Alba Iulia, unul se găseşte la Bucureşti, iar al patrulea a fost vândut într-o licitaţie publică.