Comoară descoperită în cimitirul unei mănăstiri din Iași

Data actualizării: Data publicării:
manastirea frumoasa

Arheologii au descoperit 14 monede de aur care erau îngropate pe locul vechiului cimitir al mănăstirii Frumoasa, a anunţat, joi, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica. 



Conform sursei citate, este vorba despre monede din secolul al XVI-lea.

"Vom face demersuri ca monedele să rămână la Muzeul Municipal, pentru ca ieşenii să se bucure de această descoperire. Munca arheologilor poate avea o valenţă istorică", a declarat primarul Mihai Chirica, citat de Agerpres

Mănăstirea Frumoasa a intrat într-un proces de reabilitare în urmă cu patru luni.

"În cadrul cercetărilor arheologice preventive realizate la restaurarea ansamblului mănăstirii Frumoasa din Iaşi, monument istoric de importanţă naţională, în dată de 7 august a fost descoperit într-un mormânt parţial deranjat un tezaur compus din 14  monede din aur. Acestea sunt bătute între anii 1516-1591 în ateliere din Austria, Prusia, Olanda, Ungaria, Transilvania, având o greutate totală de 50 de grame de aur", a declarat arheologul Mădălin Cornel Văleanu, responsabilul ştiinţific de şantier. 

Ansamblul monahal este un monument istoric datat din secolul al XVI-lea. Proiectul de reabilitare şi valorificare a potenţialului turistic şi cultural al ansamblului mănăstirii Frumoasa din Iaşi este finanţat prin fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 21 milioane de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri