Sari la conținut

DIGIPEDIA | Războiul cuvintelor. Incursiune în lumea jurnaliștilor

Filmul pe care vi-l propunem este chiar despre putere. Puterea cuvintelor care te poate ajuta să câştigi un război. Un război adevărat, în cazul nostru Al II-lea Război Mondial. Duminică se împlinesc 71 de ani de la încheierea războiului sau, după cum spune filmul pe care vi-l propunem, de la înlăturarea completă a coşmarului nazist.

Nu a fost uşor. La început, Marea Britanie era chiar pe poziţie de inferioritate, pentru că BBC se opunea infernalei maşinării a propagandei naziste.

Închipuiţi-vă că, la începutul războiului, guvernul britanic a vrut să închidă de tot BBC. După ce a trecut de acest hop, o bună bucată de vreme, BBC a transmis exclusiv comunicatele oficiale ale Guvernului la ştiri şi muzică de orgă între buletinele de ştiri.

Un moment-cheie, demn de remarcat, pentru că pare să semene cu ce se întâmplă astăzi cu televiziunile din România, a fost când un submarin german a scufundat o navă plină cu americani dornici să fugă acasă din calea războiului. În vreme ce BBC şi Ministerul Informaţiilor se fâstâceau să relateze evenimentul, Radio Berlin a urlat în gura mare, zile la rând, că Germania Nazistă nu are nicio responsabilitate.

Mulţi cred şi astăzi că adevărul nu are nicio şansă în faţa maşinii de zgomot, a minciunilor urlate din toti rărunchii. Uitaţi-vă la televizor! La televiziunile de ştiri chiar.

Înapoi la film. O producţie BBC despre cum BBC-ul însuşi a fost prins pe picior greşit la începutul războiului. Vizionare plăcută!

Urmăriți filmul documentar pe Digi24 HD. Online îl puteţi viziona numai LIVE, pe http://www.digi24.ro/Media/TV/Live/Digi24sâmbătă, de la ora 21:00, iar duminică, în reluare, de la ora 2:00.