JURNAL PENTRU COPII. Muntele Tâmpa, loc încărcat de povești

Data publicării:
tampa

După Revoluţia din 1989, masivul Tâmpa a devenit un loc foarte cunoscut în întreaga lume, aşa că pe nimeni nu ar trebui să mire dacă în timp ce se plimbă pe vârful muntelui aude turişti vorbind în limbile engleză, franceză, spaniolă sau chiar japoneză.

Muntele Tâmpa este înconjurat aproape în totalitate de municipiul Brașov. Pe Tâmpa se poate ajunge in mai multe feluri: pe cele 25 de serpentine, pe treptele lui Gabony sau pe drumul Cavalerilor. Pentru cei care vor să ajungă rapid în vârful masivului, mai există o alternativă. Pe Tampa se poate ajunge și cu telecabina. Lungimea traseului este de 573 de metri și o plimbare cu telecabina durează aproximativ 2 minute și 20 de secunde!

O mare parte din acest masiv este declarat rezervație naturală, datorită speciilor de animale de aici, precum urșii, râșii sau lupii. În plus, aici, se regăsesc 35% din totalul speciilor de fluturi din țară. Pe Tâmpa se regăsesc și 17 specii rare sau foarte rare de viespi.

Muntele a fost locuit din timpuri la care mulţi dintre noi nici nu se gândesc. Cele mai vechi urme de civilizație de pe Tâmpa datează încă din vremea dacilor. Locul a fost dintotdeauna şi un bun spaţiu de refugiu, atunci când în Moldova, în Ardeal sau în Ţara Românească erau războaie. În anul 1395, înaintea declanșării războiului cu turcii, marele voievod Mircea cel Bătrân și-a adăpostit aici familia.

Mult mai aproape de zilele noastre, la 19 august 1946, pădurea de pe Tâmpa a ars într-un incendiu, aproape în totalitate. Câţiva ani mai târziu, după ce Braşovul a fost redenumit Oraşul Stalin, s-a demarat o acţiune de plantare a copacilor pe versantul dinspre oraş astfel încât, cu brazi, să fie scris, distinct, STALIN. Treptat, scrisul s-a „şters", prin amestecul natural al speciilor, dar chiar şi în zilele noastre iarna se mai poate distinge vag ALIN.

Bătrânii povestesc că sub Dealul Tâmpa se află o peșteră de mari dimensiuni, în interiorul căreia s-ar fi aflat un lac. Părerile despre acest lac sunt diverse. Unii susțin că ar fi un lac de apă sărată, în timp ce alții susțin că ar fi un lac de apă dulce.

Muntele Tâmpa este un loc încărcat de poveşti, care mai de care mai atrăgătoare, pentru turiştii din toată lumea. Masivul se poate vizita în orice moment al anului. Şi totuşi, cel mai indicat este să ajungeţi lângă Braşov vara sau toamna, atunci când peisajul este unul pe care nu aveţi cum să-l regăsiţi în alt loc din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri