Lipițanii, balerinii paradelor. Un cal din această rasă poate costa și 30.000 de euro

Data publicării:
lipitani

În România există numai 400 de astfel de cai, crescuţi din pasiune, şi nu ca afacere. Cea mai mare parte dintre ei pot fi admiraţi în fiecare an la Chichiş, în Covasna, la singura serbare dedicată rasei.

Lipiţanii de România ascultă perfect de dresorii lor. Dar asta după multe antrenamente zilnice.

Robert Bartha povestește cum îi crește pe acești balerini din lumea cailor să ajungă la astfel de performanțe.

„E o muncă asiduă, dar cred că rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. După atâţia ani, astăzi, îmi văd şi eu produşii”, spune Robert Bartha, preşedintele Clubului Ecvestru „Lipiţanul”.

Un lipiţan dresat poate costa şi 30.000 de euro. La care se adaugă cheltuielile pentru întreținere. Dar spectacolul dat în padoc de cai şi de dresorii lor merită efortul.

Întreţinerea unui cal lipiţan

Furaje speciale: peste 7.600 de lei lunar

Hamurile: peste 3.000 de euro

Alte accesorii: peste 700 de lei

Dresaj: 1.000 de euro pe an

„Cred că cel mai înalt rang din lume care există este să lucrezi la o fermă de lipiţani, să te trezeşti în fiecare dimineaţă la şase-şapte, şi să lucrezi cu 300 de cai zilnic”, mărturisește Robert Bartha.

În România există doar un hipodrom de trap, la Ploieşti, iar competiţii sunt numai două-trei pe an, aşa că nu prea are unde să-şi arate caii. Însă în fiecare an Robert Bartha organizează în propriul padoc „Serbarea Lipiţanului”, iar ca să păstreze faima hergheliei, fiul său participă la concursuri de peste hotare. Următorul va fi la Budapesta, pe 22 septembrie.

„Cel mai bun cal al nostru, are deja trei ani de muncă și acum a început să se coacă, să își facă treaba foarte bine, este cel mai bun de aici. Este un cal echilibrat, foarte bine antrenat şi preţul lui este de 15.000 de euro”, spune Edward Bartha, fiul lui Robert, crescător de cai.

Superba rasa a fost creată acum peste 400 de ani la Lipica, pe atunci în Imperiul Austriac, de arhiducele Carol al II-lea. Aproape toate şcolile de dresaj din Europa şi de peste Ocean au în hergheliile lor astfel de exemplare. În România au fost aduşi acum 140 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri