Sari la conținut
News Alert

Medicul de gardă. Cele mai bune metode pentru a învinge stresul

Cea mai la îndemână terapie antistees este socializarea, spune medicul. „Cu prietenii, cu familiile, neapărat într-un cadru foarte relaxat. În niciun caz nu ne întâlnim să discutăm probleme, ne vom întâlni să discutăm orice altceva, în casă la cineva, la iarbă verde, la restaurant”, explică Sorin Cadar.

Foarte eficientă poate fi și plimbarea în aer liber, în parc sau pe strădă, cu condiția să nu ne gândim la probleme în timpul acesteia.

Sorin Cadar enumeră, printre metodele de combatere a stresului, ieșitul la iarbă verde, jogging-ul, gimnastica și obiceiul de a citi.

Beletristică, turism, istorie... cititul are clare efecte antistres”, potrivit medicului.

De asemenea, ne pot ajuta să scăpăm de stres vizionarea unui spectacol de teatru, de muzică sau a unui film.

Pentru cine nu are foarte mult timp la dispoziţie sau îl are, dar foarte târziu, sălile de fitnes, de gimnastică, spa-urile oferă nenumărate metode de relaxare prin masaj, prin duşuri, prin aplicări de uleiuri, aromaterapie, meloterapie, culori”, spune medicul.

Și cursurile de yoga sau qi gong sunt recomandate. „Aceste două metode, în mod special, s-au dovedit de-a lungul timpului a fi două metode excepţionale nu pentru a evita stresul, pentru că nu-l putem evita, ci pentru a-l controla, pentru a lua lucrurile altfel decât într-un mod pasional, coleric, de multe ori negândit şi dăunător pentru sănătate”, spune Sorin Cadar.

Nu în ultimul rând, este important să râdem.

Omul, când rade, trăieşte o stare de bine”, arată medicul, precizând că această stare de bine este determinată de creier.

Acesta, „când se simte bine, eliberează nişte hormoni care au efect benefic asupra întregului organism. Reduc pragul durerii, adică organismul are o marjă mai mare de suportabilitate în ceea ce priveşte stresul, agresiunile, nu va mai fi atât de vulnerabil. În timpul râsului se activează enorm de multe grupe musculare, puţină lume ştie. De cele mai multe ori este angrenat întregul organism, întreaga structură musculară”, arată el.