Obiceiuri de 1 ianuarie. O tradiție care îți face pielea găinii

Data publicării:
baia olandezilor de 1 ianuarie - getty

Pentru cei mai mulți, ziua de 1 ianuarie începe cu o mahmureală. Olandezii cred că au găsit tratamentul perfect pentru aşa ceva: o baie - ei o numesc revigorantă - în Marea Nordului. Zece mii de oameni s-au adunat şi în acest an la Haga, să se bălăcească, în ciuda frigului.

Impresii:

„A fost foarte rece!”

„A fost rece, dar foarte frumos!”

„E un mod de reîmprospătare, de renaştere. E trezirea la un an nou”.

Tradiţia este păstrată în mai multe zone de pe glob, dar Olanda este de departe ţara în care această distracţie ajunge la dimensiuni impresionante.

Ţara Lalelelor a avut, însă, o concurenţă serioasă în acest an din partea Franţei. La Dunkerque, mii de oameni s-au aruncat în apele Oceanului Atlantic.

„Baia de 1 ianuarie înseamnă sănătate pentru tot restul anului. La mulţi ani!”, spune o femeie trecută de prima tinerețe.

Nu poţi explica cum e, trebuie să o simţi pe propria piele”, mărturisește un bărbat.

Obiceiul îmbăierii la început de an a fost păstrat şi în Italia. Mai mulţi locuitori ai Romei au plonjat în apele Tibrului. Cu ce cred ei că se aleg de pe urma acestei aventuri? Sunt convinşi că lasă în fluviu toate grijile şi ghinioanele băneşti de anul trecut.

Este un mod de a le face cele mai frumoase urări familiilor din Roma, din Italia şi din întreaga lume. Este o dorinţă de pace pentru toată lumea, fiindcă toţi avem nevoie de acest lucru”, explică un bărbat.

La Roma, tradiţia durează de mai bine de 20 de ani şi atrage mulţi turişti în oraş. Ei se transformă într-o adevărată galerie pentru înotătorii care se aruncă în Tibru de la o înălţime de 17 metri.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri