TURIST ACASĂ. Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin, o ruină

Data publicării:
maniu

Casa în care s-a născut marele om politic a fost construită în 1890 de Ioan Maniu, tatăl politicianului, apoi a fost extinsă de Maniu și mama acestuia, Clara. Deși prin testament Iuliu Maniu a lăsat casa din Bădăcin în folosință gratuită Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, pe o perioadă de 50 de ani, după arestarea sa în 1947 conacul a devenit depozit de îngrășăminte chimice. Ulterior, a fost transformat în tabără pentru elevi, iar prin anii '80 a primit destinația de cămin pentru copii cu handicap sever.

În urma demersurilor din justiție, casa a reintrat în administrarea Episcopiei Greco-Catolice, care a început procesul de restaurare. Turiştii care vin aici pot să refacă drumul de la casa memorială până la mormântul părinților politicianului, un lucru pe care acest mare om de stat îl făcea înante de a intra în casă.

Apoi vă puteți bucura de liniștea naturii, oprindu-vă pe banca pe care, în vremuri îndepărtate, Iuliu Maniu lega dialoguri cu țăranii din zonă. Nu în ultimul rând, puteți vizita biserica și muzeul memorial, aflat deocamdată la subsolul lăcaşului. Acolo veți descoperi atât lucruri personale, cât și acte care atestă și azi condamnarea absurdă, dar și curajul de care a dat dovadă acest simbol al poporului român. La 10 kilometri de Șimleu Silvaniei, pe dealul Tarinei, curioşii pot descoperi istoria uitată a națiunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri