VIDEO. Refugiu de lux pentru alpiniştii care urcă pe Mont Blanc

Data publicării:
1346284561 1341616520

Desprins parcă dintr-un film science fiction, refugiul din inox se înalţă pe marginea prăpastiei, la o altitudine de 3.835 de metri. Refuge du Gouter, din Alpii Francezi, este cel mai înalt refugiu montan din vestul Europei şi e unic în lume prin stilul său tehnologic. Este conceput să reziste la vânt de 300 de kilometri pe oră, are generatoare de curent şi panouri solare.

„E vorba în primul rând de aspectul exterior al clădirii, pentru că am văzut-o în fotografii. Acest frumos refugiu cred că e destul de impresionant”, spune Charlotte, o turistă din Franţa.

În interior, noul adăpost arată ca o pensiune confortabilă: are o sală de mese încăpătoare, dormitoare confortabile, iar sistemul sanitar este similar cu cel existent la bordul submarinelor.

Refuge du Gouter poate găzdui 120 de persoane, iar rezervările se fac cu mult timp înainte. Pentru că a fost interzisă camparea lângă refugiu, cei care nu mai apucă locuri pot dormi în hol, pentru acelaşi preţ, de 90 de euro, dar fără o masă inclusă. Unii consideră deja că noul adăpost este prea elitist.

„Nu am făcut rezervări. Nu ştiu unde vom dormi”, spune Sarka, o studentă din Cehia.

„Pentru mine este o problemă etică, deoarece, dacă cineva pleacă şi are un accident în drumul spre cel mai apropiat refugiu, e grav”, afirmă Amélie Faure, directoarea adăpostului.

Construcţia refugiului a durat doi ani şi a costat șapte milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri