De ce nu deschide România granițele pentru turism cu Grecia și Bulgaria. Ministru: „Cred că românii vor prefera turismul românesc”

Data actualizării: Data publicării:
litoral

Bulgaria, Grecia și Serbia ar urma să creeze o bulă turistică și să renunțe la carantina de 14 zile pentru cetățenii celor 3 țări de la 1 iunie, a anunțat premierul bulgar. Și România a fost invitată să se alăture, dar autoritățile de la București nu au făcut încă niciun angajament. Pe de altă parte, Organizația Patronală Mamaia-Constanța a anunțat astăzi că litoralul românesc se deschide oficial de la 1 iunie.

„România are totuși o poziție specială, pentru că hotărârea de declarare a stării de alertă trebuie aprobată de Parlament. După aprobarea acestei legi putem lua în calcul deschiderea sezonului turistic și când se va deschide sezonul turistic. Ce este cert este că la sfârșitul săptămânii vom putea avea o primă evaluare a primei săptămâni după starea de urgență. Dacă aceasta va fi pozitivă, în sensul că numărul de îmbolnăviri va rămâne în limitele a ceea ce se întâmplă până acum, sigur că putem să discutăm și de turism, și de deschidere de terase. Dacă, în schimb, evaluarea din punct de vedere sanitar ne va spune că, din contră, numărul cazurilor nu a scăzut, trebuie să ne gândim foarte bine ce măsuri vom lua. Haideți să mai așteptăm câteva zile”, a spus Popescu la Digi24.

Întrebat despre anunțul hotelierilor din Mamaia că sezonul turistic se deschide la 1 iunie, Popescu a răspuns: „Poziția noastră este prudentă. Hotelurile nu sunt închise, există un ordin comun al Ministerului Sănătății și ministerului Economiei, practic cetățenii care doresc să se ducă la hoteluri nu au nicio problemă”.

„Nu cred că granița cu Bulgaria este închisă, cine dorește să plece poate să se ducă. Dar ce doreau colegii noștri bulgari, sârbi și greci era un protocol între cele patru sate, în așa fel încât circulația turiștilor să se desfășoare fluidizat. Noi înțelegem preocupările lor, le împărtășim, dar sănătatea populației este mult mai importantă decât a da rapid drumul la circulație. Nu avem toate datele, haideți să mai așteptăm câteva zile”, a spus ministrul.

„Eu cred că turiștii români în acest an vor prefera turismul românesc, cred este mai bine să ne concentrăm pe turismul intern, turiștii români să fie în siguranță la mare, sunt convins că

în curând vom vorbi de turism înr-un mod organizat și în siguranță în România, asta ne preocupă ca minister al Economiei și Turismului, ca cetățenii români și alții din afara României să vină în concediu în România în siguranță”, a mai spus Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri