Sari la conținut

Legenda cumplită din Munții Rodnei

Munţii Rodnei sunt un loc în care ar trebui să ajungeţi măcar o dată în viaţă. Traseele montane vă vor dezvălui peisaje suberbe, formate din creste impresionante, lacuri glaciare şi cascade unice în România. Parcul Naţional Munţii Rodnei este al doilea din ţară ca suprafaţă. E o ocazie unică de a admira natura încă în stare pură.

Munţii Rodnei sunt destinaţia perfectă pentru o vacanţă de câteva zile, mai ales dacă vreţi să fugiţi de căldura din oraşe. Zona este accesibilă fie prin Maramureş, fie prin Suceava. Punctul principal de plecare este telescaunul din staţiunea Borşa.

Primul și cel mai vizitat obiectiv din zonă este Cascada Cailor, cu ai săi 93 de metri înălţime fiind cea mai înaltă cădere de apă naturală din țară.

De la telescaun şi până la cascadă, drumul nu vă va lua mai mult de jumătate de oră.

„Numele acestui loc provine dintr-o întâmplare mai puțin fericită care a avut loc în urmă cu foarte mulți ani. Legenda spune că o herghelie întreagă de cai hăituită de un urs s-a aruncat în prăpastia acestei casacade. De atunci locul se numește cascada Cailor”, relatează Andreea Petrescu, corespondent Digi24 .

Un alt drum care porneşte de la capătul traseului pe cablu durează o oră şi jumătate şi duce către lacul Ştiol.

„Aproape toți turiștii care ajung în munții Rodnei fac un popas și aici la lacul Știol, este un lac care se află la cota 1600 și care este de fapt și izvorul principal pentru râul Bistrița Aurie”, spune Andreea Petrescu, corespondent Digi24.

În Parcul Naţional Munţii Rodnei sunt amenajate 19 trasee turistice. Cel care pleacă din centrul oraşului Borşa şi se termină la Pietrosul Rodnei vă va duce către cea mai frumoasă privelişte din parc.

E un traseu mediu spre dificil, trebuie să aveți echipament adecvat, nu se merge în șlapi sau teniși sau altceva neadecvat, trebuie să țineți cont că pe traseu puteți să găsiți vipere, recomand, pantaloni de drumeție, pantalon lung, dacă totuși mergeți cu pantalon scurt să aveți ciorapi lungi sau bocanci. Spre Pietrosul o să ajungeți la lacul Iezerul care e unic în țară pentru că are forma hărții României văzut de sus. În spatele meu Gârgălăul, cota 2159, în partea stângă, dincolo, avem Mușeta din Pasul Prislop până aici ajungeți în aproximativ trei ore”, afirmă Sorin Apostol, Salvamont Borșa.

Pe lângă frumuseţile naturale, sunt şi cele făurite de mâna omului care atrag turiştii. Mânăstirea Borşa Pietroasa, de exemplu, este un loc vizitat de mulţi credincioşi.

Încheiem cu un sfat bun la drum: în această vară, ocoliţi DN 18, care leagă Bucovina de Maramureş, dacă aveţi drum spre Parcul Naţional Munţii Rodnei. Şoseaua este în reparaţii şi tot traseul arată ca un imens şantier.