Sari la conținut

Surprizele lacului Balaton

Cel mai mare lac din Europa centrală, Balaton, se află pe teritoriul Ungariei. Locuitorii de acolo au ştiut să transforme regiunea într-o destinaţie perfectă pentru orice vizitator.

Lacul Balaton este destinația favorită pentru sute de mii de turiști din Ungaria și din străinătate. Apa este destul de puţin adâncă, este caldă și foarte curată. Dar împrejurimile lacului rezervă multe surprize pentru călătorii din Europa.

Balaton este o zonă foarte îndrăgită de turiștii din toată lumea pentru că toată lumea găseşte câte ceva de făcut aici. Malul sudic al lacului este lin şi se poate înainta zeci de metri fără ca apa să treacă de genunchi. Întretăierea malului nordic cu poalele unor munți vulcanici reduce posibilitățile de înot din această parte. Dar, pentru regiune, solul vulcanic face bine. Ajută producția locală de struguri și vin. Orașul Köveskál este renumit pentru culturile de viță-de-vie și vin. Gyula Palffy, unul dintre producătorii care duce mai departe tradițiile familiei, îmbie turiştii cu vinurile sale, în majoritate albe, într-un restaurant cochet.

„În ceea ce privește vinul roșu, noi mergem mai mult înspre preferințele de astăzi, cu o compoziție mai bună de acid, mai puțin alcool, mai plăcut. Oferim pe lângă vin cașcaval, produse din porc, șuncă, cârnați, pe care în proporție de 90% le producem tot noi”, explică Gyula Palffy.

Vinurile bune și mâncarea gustoasă ar putea fi suficiente pentru un sejur de câteva zile în zona Köveskál, dar vinificatorii cu simț antreprenorial foarte bun ştiu că pot mai mult. Aşa că organizează programe atractive pentru ca turiştii să nu se plictisească.

„Dacă privim doar zona de nord a lacului Balaton, festivalurile de vin se țin în lanț, deci oricând ar veni oaspeții, pot găsi festivalul care le este cel mai simpatic”, spune Gyula Palffy.

Sunt şi oameni care chiar dacă nu moştenesc din familie pasiunea pentru vinuri, o deprind, probabil după multe degustări. Tamas Trombitas, un foarte apreciat pictor, care a avut o carieră de succes atât în Ungaria, cât și în Occident, şi-a dedicat viaţa acestei licori.

„Noi nu oferim nimic extra, avem o bucătărie simplă. În Ungaria toată lumea vrea să facă gastro-revoluție, pentru ca acest sector să crească ceea ce numim restaurante, dar eu cred că dacă cineva face mâncăruri bune, din materii bune, da, pentru unii înseamnă gastro-revoluție. Dar pentru mine este ceva normal”, spune Tamas Trombitas.

Pe aceeași temă