Video Un pește a fost filmat pentru prima oară la o adâncime de peste 8.300 de metri

Data publicării:
pesti melc
Pești melc suprinși la o adâncime între 7500 și 8200 de metri. Sursa foto: https://www.uwa.edu.au/

Oamenii de știință australieni au filmat un pește care înota la o adâncime nemaiîntâlnită până acum, aceasta fiind prima filmare de acest tip realizată vreodată, informează BBC.

Specia - un tip de pești melci din genul Pseudoliparis - a fost filmată la o adâncime de 8.336 de metri.

Filmarea a fost realizată de un submarin robot în Groapa Izu-Ogasawara, aflată la sud de Japonia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit cercetătorului principal al proiectului, acesta ar putea fi, sau ar fi aproape, adâncimea maximă la care poate supraviețui un pește.

Deținătorul recordului de până acum era un pește filmat la o adâncime de 8,178 de metri, tot în oceanul Pacific, dar în Groapa Marianelor. Noua filmare a fost realizată la o adâncime cu 158 de metri mai mare.

Profesorul Alan Jamieson de la Universitatea Australiană de Vest a prezis în urmă cu 10 ani că ar fi posibil să fie descoperiți pești la adâncimi cuprinse între 8200 și 8400 de metri. După 10 ani de cercetări, predicția lui s-a dovedit a fi corectă.

Puiul de Pseudoliparis a fost filmat de un sistem de camere atașat de un cadrul scufundat de pe latura navei. Pe cadru a fost pusă momeală pentru a atrage vietățile marine.

Camerele au surprins și alți pești melci în apropierea Gropii Japoniei, la o adâncime de 8.022 de metri, iar câțiva au fost prinși. Exemplarul de la 8.336 de metri adâncime nu a fost capturat.

Există peste 300 de specii de pești melci, iar majoritatea stau în ape puțin adânci, în estuarele râurilor. Unii pești melci s-au adaptat și la apele reci din Arctica și Antarctica, dar și presiunii extraordinare din zonele foarte adânci. La 8.000 de metri adâncime, ei suportă de 800 de ori presiunea de la suprafața oceanului, însă rezistă datorită corpului lor gelatinos.

Profesorul Jamieson spune că descoperirea unor pești la o adâncime mai mare decât cei din Groapa Marianelor se datorează probabil apelor un pic mai calde din Groapa Izu-Ogasawara.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri