Aproape toată țara intră sub cod portocaliu de vijelii puternice și grindină de mari dimensiuni. Avertizările transmise de meteorologi

Data actualizării: Data publicării:
grindina3
Grindina de mari dimensiuni. Foto: Facebook / Meteoplus

Vijeliile puternice cu rafale de peste 100 km pe oră și ploile torențiale cuprind aproape toată țara. ANM a emis noi alerte de vreme severă, între care un Cod portocaliu de furtună în majoritatea județelor țării.

Meteorologii au actualizat joi avertizările de caniculă și au emis noi atenționări Cod galben și portocaliu pentru vremea rea în aproape toată țara.

meteo-cod
Avertizare meteo de vijelii si canicula. FOTO: ANM

Primul Cod galben anunță pentru joi în sudul și sud-estul țării disconfort termic ridicat și caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 38 de grade.

Joi este în vigoare și un Cod portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat. În județele Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade.

O altă atenționare Cod galben intră în vigoare joi la ora 21.00 și durează până vineri la ora 6.00. Vizează județele Tulcea și Constanța, unde vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...30 l/mp.

meteo-cod2
Avertizare cod portocaliu de vijelii. FOTO: ANM

O avertizare Cod portocaliu va fi în vigoare de joi ora 12.00 până vineri ora 6.00 și anunță vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni, dar averse torențiale în toată țara, cu excepția județelor Tulcea și Constanța.

La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80...100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe alocuri 40...60 l/mp.

Vineri va fi în vigoare o informare meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În estul și sud-estul țării, dar și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...40 l/mp.

Citește și: Se termină canicula, încep vijeliile. Climatolog, despre luna august: "Se pare că nu vom mai avea un val de căldură foarte puternic"

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri