Sari la conținut

Vremea se schimbă brusc. 18 județe și Capitala, sub cod portocaliu de ploi, ninsori și vânt puternic

Ne aşteaptă un weekend friguros. Temperaturile scad vertiginos, începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 3:00, când intră în vigoare un cod galben de ploi valabil pentru jumătatea de sud a țării. El va fi urmat apoi de unul portocaliu valabil pentru 18 județe și București.

Sâmbătă dimineaţă, la ora 9:00, 18 judeţe plus Capitala intră sub cod portocaliu de ploi puternice şi vânt intens. Avertizarea este valabilă până duminică la ora 15:00.

La munte va fi iarnă în toată regula. Sunt aşteptate ninsori consistente şi viscol. Deja la peste 1600 metri altitudine a început să ningă. La Vârful Omu, ninsoarea a început deja de vineri seara, iar iar vântul sufla cu putere. Ninge şi în masivul Postăvaru. 

Citiți și:  METEO. Schimbare drastică a vremii. În București e frig și plouă până duminică

Firea și-a mobilizat angajații pentru furtuna care se va abate peste Capitală


Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi importante cantitativ și vânt intens începând de sâmbătă, ora 09:00, până duminică, ora 15:00, în cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogrea și sudul Moldovei. De asemenea este emis cod galben de ploi, lapoviță și ninsoare la munte și intensificări ale vântului în perioada: sâmbătă, ore 03:00 – duminică, ora 21:00, în Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei.

Cod galben

În Oltenia, vestul Munteniei, apoi și în sudul Transilvaniei și în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp, iar local se vor cumula 40...50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50...60 km/h.

În zonele montane precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare, iar rafalele de vânt vor depăși 70 km/h, mai ales pe creste.

Cod portocaliu

În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov și Municipiul București, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea ploile vor fi temporar abundente și se vor cumula cantități de apă importante, în general între 40 și 60 l/mp, iar pe arii restrânse peste 80...90 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși local 60 km/h, iar începând din după-amiaza zilei de sâmbătă (7 octombrie) în Dobrogea vântul va sufla tare, cu peste 80...90 km/h.

Pe aceeași temă