Este cea mai fierbinte zi din an. România se topește sub valul de caniculă, temperaturile ajung la 40 de grade Celsius

Data actualizării: Data publicării:
femeie care sta in soare
Experții avertizează că persoanele care nu au o situație financiară bună sunt „în pericol” în timpul perioadelor caniculare. FOTO: Getty Images

Un val de căldură extremă topește vestul și sudul țării.  Meteorologii au anunțat că temperaturile resimțite vor ajunge la 40 de grade Celsius, iar indicele de confort termic va depăși pragul critic de 80 de unități.

Florinela Georgescu, director de prognoză ANM, a declarat la Digi24 că azi România e sub avertizare de val de căldură, vestul și sudul fiind zonele cele mai afectate.

"Este cea mai caldă zi din acest an, după amiază până spre seară vor fi între 35 și, izolat, 40 de grade. Temperaturile sunt măsurate la umbră.

Disconfortul termic este foarte accentuat. O caracteristică a acestui val de căldură e că temperaturile se mențin foarte ridicate și în prima parte a nopții, adică sunt peste 30 de grade, de aici disconfortul termic foarte accentuat și persistent. Chiar dacă zilele viitoare situația se va ameliora din punct de vedere termic rămân temperaturi foarte ridicate.

Mâine, posibil ca mare parte a Olteniei, în vest și sudul Muntenei, temperaturile să fie comparabile cu cele de azi.

În restul teritoriului, din această seară va crește gradul de instabilitate atmosferică", a spus Florinela Georgescu. 

Cod portocaliu de caniculă

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică de azi de la 15.00 până mâine la ora 06:00.

În intervalul menționat, local în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp) și grindină.

Astfel de fenomene vor fi în a doua parte a nopții de luni spre marți (17/18 iulie) și în sud-estul Transilvaniei, Moldova și în zona deluroasă din sud, dar pe arii mai restrânse.

De asemenea, meteorologii au emis un cod portocaliu privind un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat pentru ziua de azi.

Astfel, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei valul de căldură va persista, iar canicula se va intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade.

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri