Cod roșu de caniculă în jumătate din țară plus Capitala. Este un fenomen fără precedent pentru România

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_80404600
Foto: Shutterstock

Arşiţă tot mai intensă, atmosferă irespirabilă este ceea ce anunţă meteorologii pe suprafeţe din ce în ce mai mari. Meteorologii au emis o avertizare de cod roșu de caniculă care va viza 19 județe plus Capitala și va intra în vigoare sâmbătă. Este pentru prima dată când o astfel de avertizare vizează un teritoriu atât de extins. 

shutterstock_80404600
Foto: Shutterstock

Codul roșu de caniculă va intra în vigoare mâine și va viza 19 de județe din Oltenia, Muntenia, Moldova, inclusiv zona Capitalei. Temperaturile maxime vor depăși 41 de grade la umbră, iar disconfortul termic va fi extrem de accentuat.

Sâmbătă, 1 iulie, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42...44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Valul de căldură va persista și în restul țării, cu excepția zonelor vestice și nordice. 

Ultima dată s-a emis cod roșu de caniculă în 2015, însă doar pentru județele Arad și Bihor. În Capitală a mai fost o singură dată cod roșu de caniculă, în 2007. 

Când se emite un cod roșu de caniculă, se ține cont de climatologia regiunii respective. Practic, nu există un prag fix de temperatură de la care se emite cod roșu pentru întreaga țară, ci fiecare regiune are pragul ei, în funcție de condițiile de mediu de acolo.

Astăzi, 20 de judeţe plus Capitala sunt sub cod portocaliu de arşiţă. Temperaturile vor fi cuprinse frecvent între 37 si 39 de grade Celsius, dar, izolat, în Lunca Dunării, vor atinge 40 de grade la umbră.

În cursul zilei de mâine valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării și se va accentua semnificativ în regiunile din sud şi din est. Prin urmare, aproape trei sferturi din ţară de va afla cu avertizare cod portocaliu de caniculă. Acolo vor fi frecvent temperaturi maxime de 37...40 de grade, mai ridicate până la 43 de grade în Câmpia Română.

Aşadar, cea mai caldă zi de la începutul anului va fi mâine, 1 iulie.

În nordul şi centrul ţării vor apărea ploile torenţiale cu vijelii şi grindină. De duminică, vremea se va răcori peste tot, astfel că luni, abia se vor mai atinge 31 de grade, izolat, prin sud-est. În schimb, se vor înmulţi furtunile care vor ocupa treptat regiunile sudice, estice şi centrale.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă şoferilor să folosească sistemele de climatizare, să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă şi să nu conducă dacă sunt obosiţi, oboseala fiind una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere.

”De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute”, spun poliţiştii. Ei recomandă persoanelor cu probleme de sănătate să evite pe cât posibil deplasare cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare sau să aibă un însoţitor în maşină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri