Flexibilizarea certificatului verde. CTP: Domnul Rafila îngemănează politrucul cu profesionistul

Data actualizării: Data publicării:
ctp gesticuleaza in studioul cap limpede
Cristian Tudor Popescu a comentat în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24 ce spune noul ministru al sănătății, Alexandru Rafila, despre certificatul verde Foto: Digi24

Noul ministru al sănătății, profesorul Alexandru Rafila, a reușit să întruchipeze două personaje generice din comunism, de dinainte de 1989: politrucul și profesionistul, a comentat vineri seara la Digi24 gazetarul Cristian Tudor Popescu referindu-se la atitudinea pe care politicianul social-democrat a adoptat-o în privința certificatului verde.

„Dacă tot discutăm de vaccinare, să discutăm un pic și de ce face domnul Rafila, aflat acum la guvernare. Domnul doctor Rafila a preluat un cuvânt din vânzoleala asta - pentru care a primit felicitări, împreună cu colegii săi pesediști și liberali, că sunt colegi cu toții acum, de la președintele Iohannis - a preluat din vânzoleală cuvântul „flexibilizare”. Se flexibilizează. Tot auzeam, că dau cu flexul acolo, flexibilizează mandatul. Verbul acesta nu era prezent în spațiul public românesc, a fost introdus atunci. L-a preluat și acum flexibilizează certificatul verde.

 Obligativitatea certificatului verde a fost la un pas să fie adoptată în Parlament. Dl. Rafila și dl. Cercel au avut obiecții în legătură cu obligativitatea certificatului verde și au blocat hotărârea. Și domnul Rafila ne spune acum: domnule, certificatul verde e un mijloc de protecție a sănătății, el nu trebuie să fie un mijloc de coerciție pentru oameni, ca să se vaccineze. Nu, ei trebuie convinși. Prin urmare, când scad infectările, nu mai facem certificatul verde obligatoriu. Numai dacă ele cresc mult, atunci venim cu certificatul verde” - a arătat Cristian Tudor Popescu.

Politrucul și profesionistul

„Vedeți ce face politica din om?”, a continuat gazetarul. „Va să zică, în această atitudine, dl. doctor Rafila a reușit să întruchipeze două personaje generice din comunism, de dinainte de 1989: politrucul și profesionistul.

Acolo, erau personaje diferite în cele mai multe situații, pentru că exista acea pătură a activiștilor de partid, iar profesionistul venea și îi spunea: Nu se poate face, tovarășe, șantierul ăsta în 7 luni, cât vreți dvs, pentru că nu se poate tehnic! Și ăsta îi spunea: Ba se poate. De ce? Pentru că așa vrea Partidul. Și dacă vrea Partidul, se va face! 

Adică era reprezentantul politicii partidului, care îl jughinea pe profesionist în toate felurile până când ăla, încercând să-i spună niște lucruri științifice, niște lucruri raționale, ăstălalt, activistul, le contorsiona în toate felurile, având în vedere, sigur, punctajul PCR.

Domnul Rafila a reușit să îngemăneze aceste două personaje acum”, a punctat CTP.

Între coerciție și a-i lăsa să moară

„Deci, doctorul Rafila știe foarte bine ce voi spune eu acum. Păi, ce înseamnă obligativitatea certificatului verde?  Înseamnă că oamenii se duc să se vaccineze. „Viața a demonstrat cu putere” acest lucru, cum se scria în „Scânteia” înainte de '89. Viața a demonstrat cu putere că în clipa în care s-a auzit că e certificatul verde obligatoriu, s-a produs renașterea vaccinării, peste 100.000  pe zi. De ce? Pentru că se auzise că vine această măsură coercitivă. Și acum, dl. Rafila ne spune că oamenii trebuie convinși”, a explicat gazetarul.

„Până astă-vară, s-au vaccinat oamenii care au făcut asta prin decizie rațională, ascultând ce spun medicii, luându-și informații, documentându-se foarte bine, stând, gândindu-se și hotărând să se vaccineze. Toți cei care au venit în valul 2 al vaccinării - că avem valuri și la vaccinare, nu numai la pandemie - s-au vaccinat de frică: fie de moarte, mai puțin, fie, mai mulți, de teama coerciției, că își pierd locul de muncă, nu se mai pot duce la serviciu fără certificat de vaccinare. Și acum, ce vrea să spună dl. Rafila? Că trebuie convinși? Pe cine să mai convingi? Nu mai există niciun om în această țară care mai poate fi convins. De cine să fie convins? De politicienii Guvernului?!... Știți cum se numește guvernul acesta? Se numește Coaliția Națională pentru România. Asta este titulatura, așa scrie pe hârtie. Guvernul ăsta o să convingă vreun cetățean, acum, în sfârșit de noiembrie 2021, după doi ani de pandemie, mai există vreunul care să fie convins acum, prin muncă de lămurire, după cum vorbește dl. Rafila?! Cine îi convinge, dl. Rafila dansând din buric? Ce să mai convingi? N-ai ce să mai convingi pe nimeni!

Din acest moment nu funcționează decât coerciția, prin lege, sau îi lași să moară!” constată CTP.

Din Oceanul Atlantic a ieșit un virus mic!

Gazetarul remarcă și contextul total inoportun al unei asemenea propuneri - o variantă potențial foarte periculoasă a virusului și iminența unui val 5.

„Când vorbești de flexibilizarea certificatului verde? Când iată ce apare din Africa de Sud: din Oceanul Atlantic a ieșit un virus mic! A mai ieșit unul și ăsta se pare că e mai al dracului decât toate, din câte auzim. Deci, apare acest pericol mare la orizont.

În același timp, medicii - tot medicii și dl. Rafila știe foarte bine lucrul acesta - așteaptă în ianuarie al cincilea val. Păi, ce sens are atunci să oprești obligativitatea certificatului de vaccinare - care de fapt nici nu s-a instituit? Ca să ce? Să-l faci când izbucnește al cincilea val și să-l faci când vine B-52 ăsta peste noi? Atunci zici: hopa, au crescut astea, hai să introducem certificatul obligatoriu!” - a arătat Cristian Tudor Popescu.

Partenerii noștri