Ce legi USR au fost adoptate în 2023

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - USR - CONGRES POLITIC - 17 IUN 2023
Foto: Inquam Photos / George Calin

Cele mai importante legi inițiate de USR în 2023 au vizat sprijinirea antreprenorilor și a persoanelor cu activități de muncă independentă, care plătesc taxe și impozite statului, îmbunătățirea și transparentizarea serviciilor publice, protecția mediului, precum și sprijinirea persoanelor vulnerabile (tineri din sistemul de protecție, victime ale violenței sau traficului de persoane), se arată într-un comunicat USR.

Legi pentru familie

Alături de copii când au nevoie. Părinții își pot lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlinește 12 ani. Până la adoptarea legii USR, părinții își puteau lua acest tip de concediu doar până la vârsta de 7 ani a copilului.
Veste bună pentru femeile antreprenoare sau cu meserii liberale: datorită unei legi USR vor putea beneficia de concediu plătit de risc maternal. Singura condiție: un contract facultativ încheiat cu CNAS.
Pauză de la carieră pentru a fi lângă familie. Persoanele care vor să devină asistenţi maternali profesionişti sau asistenţi personali pentru persoane cu handicap grav, precum şi părinţii copiilor cu afecţiuni grave, își vor putea suspenda contractul de muncă pentru a fi alături de copii și familie.

Dreptate și protecție socială

Stop revenge porn. Folosirea imaginilor nud pentru răzbunare a devenit infracțiune penală, datorită unei legi USR.
Fără drumuri inutile la comisiile de evaluare pentru persoanele cu handicap ireversibil: certificatul e emis pe perioadă nedeterminată, după adoptarea unei legi inițiate de USR.

Sprijin pentru victimele violenței domestice. Datorită unei legi USR, s-a dublat durata ordinelor de protecție de la șase luni un an și statul oferă victimelor asistență juridică gratuită și în apel, nu doar în prima instanță.

Ajutor real pentru victimele traficului de persoane. Datorită unei legi USR, victimele traficului de persoane beneficiază de acte eliberate în cel mult 15 zile, ⁠dreptul de a avea orice tip de act de identitate, posibilitatea ca domiciliul listat să fie sediul unui avocat sau al unui ONG, pentru siguranța lor.

Mai multe opțiuni pentru tinerii aflați sub protecția statului. Datorită unei legi USR, ei vor putea opta pentru sprijinul financiar de mutare din centrul rezidențial, oricând sunt ei pregătiți să facă această mutare până la împlinirea vârstei de 26 de ani, nu doar exclusiv la împlinirea vârstei de 18 ani, ca până acum.

Sănătate și mediu

Stop poluării farmaceutice. De la 1 ianuarie, medicamentele expirate vor putea fi returnate în spitale și nu vor mai polua solul și apa.
Stop ambrozie! Proprietarii de terenuri sunt obligați să combată ambrozia pe tot parcursul anului.

Legea USR obligă proprietarii de terenuri să facă lucrări de curățare a terenurilor în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment de la poliția locală.

Arborii seculari, protejați printr-o lege USR. Acești arbori vor putea fi înregistraţi într-un registru oficial și odată înregistrați, nu vor mai putea fi tăiați decât în cazuri cu totul și cu totul excepționale.

Sprijin și recunoaștere pentru profesioniști

Egalitate în drepturi. Psihologii cu activitate în cabinete independente au în sfârșit vechimea în muncă și în specialitate recunoscută, datorită unei legi USR. Astfel, ei pot participa la concursurile organizate de instituțiile publice pentru a se angaja de exemplu în școli. România are deficit de psihologi în spitale, școli și grădinițe.

Dreptate pentru asistenții sociali care activează independent. Și lor le va fi recunoscută vechimea în muncă și în specialitate, astfel că se vor putea înscrie la concursurile organizate de instituțiile publice.

Echitate pentru grefieri. Grefierii cu studii juridice superioare și cu 5 ani experiență pot dobândi calitatea de avocat definitiv, fără susținerea examenului de definitivare.

Inovație și digitalizare

Fără dublă taxare pentru nomazii digitali. Datorită unei legi inițiate de USR, nomazii digitali vor putea alege România ca țară de destinație fără să aibă grija dublei impuneri a taxelor pentru veniturile realizate în afara țării noastre.

Sprijin pentru antreprenori. După adoptarea unei legi USR, centrele de inovare digitală vor beneficia de facilitățile acordate incubatoarelor de afaceri: scutiri de la plata impozitului pe teren și clădiri și de la plata oricăror taxe datorate pentru eliberarea diferitelor certificate și autorizații.

Servicii publice transparente și eficiente

Banii publici din sport, la vedere. Cluburile sportive publice vor fi obligate să comunice, anual, date financiare și informații privind persoane din conducerea lor. Altfel, rămân fără bani. Totul, datorită unei legi USR adoptate în acest an.

Fără drumuri inutile la consulat pentru românii din Diaspora. Vor putea beneficia de servicii consulare online, datorită unei legi USR adoptate în decembrie 2023.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri