Complexul Energetic Hunedoara | Schimbare de strategie

Data publicării:
strategie
Schimbare de strategie la Complexul Energetic Hunedoara. Conducerea a demarat deja procedurile de notificare a Comisiei Europene în ceea ce privește programul de închideri de mine. Adminsitrația vrea ca, din cele două exploatări ce ar urma să fie închise în acest an, doar la Lupeni să fie oprită activitatea, nu și la mina Lonea. Pentru ca termocentralele din județ să poată funcționa, e nevoie de cărbune, susține conducerea Complexului, care justifică astfel decizia de a păstra încă o exploatare deschisă, pe lângă cele două existente deja.

Programul de închideri de mine din Valea Jiului, aprobat de Comisia Europeană prevede ca două mine să fie inchise, iar alte două să rămână funcționale. Conducerea CEH vrea, însă, ca una din cele două exploatări c ear trebui închise în acest an, să funcţioneze în continuare.

„Proiectul în care se prevăd în final două grupuri pe cărbune, unul la Paroșeni și altul la Mintia, trebuie susținut din sursă internă de cărbune. Și în acest sens pe viitor n-o să putem susține cele două termocentrale doar cu două exploatări miniere”, explică Michael Melczer, directorul general al CEH.

Procedura de notificare a Comisiei Europene este în derulare. Ajutorul de stat aprobat deja de Executiv, în valoare de 447 de milioane de lei, ar urma să fie folosit doar pentru închiderea minei Lupeni. Banii vor ajunge astfel la cei 1.200 de angajați de aici care vor fi disponibilizați sau incluși în programe de reconversie profesională. Tot cu ajutorul de stat se vor face și lucrările specifice de închidere și de ecologizare a zonei.

„Alegerea minei Lonea în dauna celei de la Lupeni a fost făcută din rațiuni strict economice. Aici, la Lonea, costurile de întreținere sunt mult mai mici. La mină lucrează în prezent în jur de 800 de angajați” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Ieșirea minei din programul de închideri este puțin probabilă, spune liderul de sindicat de la Lonea. Ortacii sunt, însă, ceva mai optimiști.

„E o mină bună, de perspectivă, adică ar mai fi cărbune de extras? Este, este, pentru foarte mulți ani, și pregătiri, sperăm că o să fie bine.”

„Ar fi bine, ar fi bine. Ar mai fi cărbune de extras? Mai îi, cărbune mai îi destul:”

„Ar fi bine... Cărbune mai este de exploatat? Mai este, mai este mult.”

Dacă intenția adminsitrației va fi acceptată de europeni, în Valea Jiului vor mai funcționa de anul viitor 3 mine, Livezeni, Vulcan și Lonea. Ele vor rămâne, alături de termocentralele Mintia și Paroșeni, în cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri