Sari la conținut

Concursul directorilor

Primul concurs organizat în ultimii 10 ani pentru posturile de conducere din școli a avut un grad de dificultate mediu. Au spus-o profesorii din Timiș, după ce au ieșit din examen. Testul grilă a fost compus din întrebări de logică și de management educațional. Numărul celor înscriși este mult mai mic decât necesarul de directori și directori adjuncți, aproape 60 de școli sunt fără candidați. La polul opus, un profesor a decis să candideze pentru o funcție de conducere în 7 școli.

„Nu reușesc la primul, reușesc la al doilea, la al treilea, important este să îmi ating obiectivul", spune Pavel Velcotă, candidat la concursul pentru director.

Este explicația profesorului Pavel Velcotă din Timișoara, care a concurat pentru funcția de director sau director adjunct în nu mai puțin de 7 școli.

„Am avut și eu când am depus strategia pentru 7 școli, o prioritate a obiectivelor. Banatul, director, director adjunct și celelalte școli, opțiunea a doua sau de rezervă. Nu pentru a merge în mod special acolo", continuă Pavel Velcotă.

Testul scris a început după ora 10, iar gradul de dificultate a subiectelor a fost mediu. Unele întrebări însă au fost amuzante, susțin candidații.

„Cea mai interesantă întrebare, dilema concursului a fost dacă are măgarul copite și dacă are coamă. Și are? Nu știu, o să vedem la răspunsuri."

„Concursul e relativ să spun acum, a fost greu, a fost ușor. A fost interesant în primul rând, cu întrebări care solicitau foarte mult atenția și capacitatea de gândire și de vedere."

"Mult m ai ușor decât mă așteptam, mai mare sperietura înainte de examen."

În aproape 60 de școli din Timiș nu s-a încris nici un candidat pentru funcțiile de conducere.

„Pentru aceste unități de învățământ, în momentul în care se finalizează concursul, mai precis după data de 16 decembrie, în termen de 5 zile, conform metodologiei, colegii noștri vor fi probabil eliberați din funcție. Se vor respecta în totalitate prevederile metodologiei, urmând să se facă propuneri de către consiliile profesorale ale unităților de învățământ", susține Aura Danielescu, inspector școlar general, ISJ Timiș.

Dintre cei 220 de candidați numai 216 au susținut testul, 3 au absentat iar unul s-a retras după ce a văzut subiectele. Rezultatele primei probe din concursul pentru directori vor fi afișate până la miezul nopții.