Sari la conținut

A început stagiunea de vară la Biserica Neagră

Concertul care a deschis stagiunea a fost susţinut de organiştii de la Biserica Neagră, Eckart Schlandt şi Steffen Schlandt, tată şi fiu. A fost un eveniment special pentru că artiştii au cântat la cele 4 orgi aflate în biserică. Doar la primul şi la ultimul concert din stagiune se cântă la toate cele 4 instrumente. Pe lângă orga Buchholz a Bisericii Negre, au răsunat şi orgile bisericilor din Lechinţa, Hamba şi Rupea, ultima fiind cea mai veche din Transilvania, fiind construită în 1699. Instrumentele au fost restaurate in ultimii ani si sunt instalate momentan la Biserica Neagra

"Având o biserică foarte mare şi foarte multe concerte, putem să adăpostim şi să luăm la noi sub tutelă, instrumente vechi şi foarte valoroase. Dorim să invităm publicul să asculte aceste instrumente, să vadă istoria noastră din Transilvania şi să auda cum dintr-un instrument care, până să fie adus aici, nu puteai să scoţi aproape niciun sunet, după restaurare, reuşeşti să asculţi o capodoperă", Steffen Schlandt - organist.

Cele 35 de concerte, programate în această vară, vor fi susţinute de artişti din ţară, dar şi din Germania, Elveţia, Norvegia şi Canada. Artiştii din străinătate care vor concerta aici au obţinut cu greu un loc.

"În fiecare an avem foarte multe cereri şi selectăm cele mai bune oferte pe care le primim şi invităm la rândul nostru persoanele pe care le cunoaştem", Steffen Schlandt - organist.

Biserica Neagră, unul dintre simbolurile Braşovului, este unul dintre locurile ideale pentru concertele de orgă.

"Avem într-adevăr foarte mulţi turişti care vin să viziteze zona Braşovului şi Braşovul, Biserica Neagră şi află de aceste concerte, dar avem şi foarte mulţi membri ai comunităţii noastre care vin la aceste concerte şi spre bucuria noastră şi foarte mulţi braşoveni", Adriana Florea- preot.

Cei care au asistat la concert au fost încântaţi.

"Pe mine mă linişteşte. Nu neapărat muzica sacră, muzica în general, au fost şi câteva piese clasice, tare frumos", spectator.

"Mi s-a părut minunat şi o introducere extraordinară pentru sezonul care va urma. Sper să fie cât mai mulţi ascultători în viitor", spectator.

"Mă face să mă simt bine pentru că sunt în casa lui Dumnezeu şi mă simt foarte bine", specator.

Concertele de la Biserică au loc în fiecare marţi, până la sfârşitul lunii septembrie. În iulie şi august se va concerta şi joi şi sâmbătă, de la ora 18. Biletul de intrare costă 12 lei, iar copiii cu vârsta sub șapte ani și elevii au intrarea gratuită.

Reporter: Mădălina Zamfir
Operator: Alexandru Apetroae