Sari la conținut

Adăpost pentru lebede

Ioan şi Livia Vuţu sunt pensionarii de la Sâmbăta de Sus care s-au oferit să adopte pe perioada iernii lebedele de la Cetatea Făgăraş. Foşti crescători de oi, mari iubitori de animale, cei doi bătrâni au grijă ca graţioaselor păsări să nu le lipsească nimic. Condiţiile sunt pe măsură. Prin curtea din spatele casei trece un pârâu în care lebedele se scaldă în fiecare zi. În plus, pentru că au nevoie de căldură, acestea sunt ţinute în fostul ţarc al oilor.

"Le oferim adăpost, apă, avem apă, vine pârâul prin grădină şi le dăm drumul în grădină, le dăm la apă, când le e frig le băgăm înapoi la adăpost, le scoatem iară. Vedem de ele, boabe le punem cât trebuie", spune Ioan Vuţu.

Nu este primul an când cele 15 lebede de la Cetatea Făgăraş, două negre şi 13 albe, iernează în curtea de la Sâmbăta de Sus. Anul trecut, păsările au avut parte de acelaşi tratament. De cum s-a încălzit vremea, s-au întors pe lacul care înconjoară Cetatea Făgăraşului.

"Da aşa simţim lipsa lor, de toată minunea! Ne place când sunt aici, parcă ne lipseşte ceva, când le duce de aici parcă ne lipseşte ceva, găsim locul gol şi în grădină, şi aici. Le iubim tare mult! ", susţine Livia Vuţu. 

"Avem patru pui care s-au dezvoltat de iarna trecută până în iarna acum, care s-au dezvoltat şi sunt aproape, cât lebedele adulte. Le merge bine, sunt destul de greuţe, au peste 12 kg alea mici, alea mari cred că sunt în jur la 20 ", povesşte Nicolae Vuţu - angajat Serviciu de Administrare Pieţe Făgăraş. 

Prezenţa lebedelor pe lacul care înconjoară Cetatea Făgăraş nu este întâmplătoare. Ele fac parte dintr-un proces de reconstiturie istorică. Documentele secolului al 17 arată că pe lac erau şase lebede, care aveau ca raţie zilnică o pâine de secară şi se aflau în grija principesei.

"Lebedele constituie o atracţie, este să zicem un aspect inedit al şanţului de apărare, dincolol de utilitatea lui militară a avut şi această destinaţie, de a se plimba graţioase pe lacul cetăţii ", spune Elena Băjenaru - director Muzeul Cetatea Făgăraş. 

De cum va veni primăvara, cele 15 lebede elegante îşi vor relua locul pe lacul Cetăţii Făgăraş. Înainte să fie găzduite la familia Vuţu, lebedele erau ţinute în aer liber, lângă un lac administrat de primărie. Unele dintre ele au murit pentru că nu au avut suficientă căldură.